Wessel Kersting Wessel Kersting
14/07/2022 16:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/07/2022 16:15

Waarom deze bitcoin crash anders is dan in 2018

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom deze bitcoin crash anders is dan in 2018

Foto: maxtrks28/Shutterstock

Cryptocurrencies hebben het erg zwaar de afgelopen maanden. In totaal is er voor ongeveer $2 biljoen aan marktwaarde verdampt uit de markt in de piek. Daarnaast is de bitcoin (BTC) ook met ongeveer 70% gedaald sinds die all-time high in november 2021 van $69.000. Deze daling zorgt er ook voor dat de term ‘crypto winter’ weer veel is gebruikt door analisten in de sector, dit zagen we ook na de crash van 2018.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Deze bitcoin crash is anders dan voorheen

Maar toch is de crash van deze keer anders dan de crash uit 2018. Dit keer zijn er namelijk een aantal dingen van buitenaf die veel invloed hebben op de koersen binnen de cryptocurrency sector.

De crash uit 2018 werd namelijk wel veroorzaakt door iets dat in de industrie zelf was gebeurd. In de bull markt van 2017 waren de initial coin offerings (ICO) enorm populair geworden. Dit zorgde ervoor dat er enorm veel projecten werden aangekondigd en iedereen wilde erin investeren. Uiteindelijk bleek dat vele van deze project oplichtingen bleken te zijn of nooit van de grond kwamen.

“De crash van 2017 was grotendeels te wijten aan het uiteenspatten van een hype-bubbel”, vertelde Clara Medalie, onderzoeksdirecteur bij cryptodatabedrijf Kaiko, in een interview met CNBC.

De huidige crash daarentegen is juist veroorzaakt door macro-economische factoren zoals de hard stijgende inflatie en de veranderende rente. Deze factoren speelde in de 2018 crash geen rol.

Advertentie

Het einde van deze crash in zicht?

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer de markt weer weer rustiger wordt of zelfs zal stijgen. Analisten denken echter dat er nog meer pijn de markt in zal vloeien en dat bepaalde crypto bedrijven het nog moeilijker zullen krijgen.

Volgens James Butterfill, hoofd onderzoek bij CoinShares, zullen crypto exchanges en miners de volgende zijn die het lastig gaan krijgen.

“We hebben het gevoel dat deze pijn zal overslaan naar de drukke exchange industrie”, zei Butterfill. “Aangezien het zo’n drukke markt is en beurzen tot op zekere hoogte afhankelijk zijn van schaalvoordelen, zal de huidige omgeving waarschijnlijk nog meer slachtoffers maken.”

Deel dit artikel
Wessel Kersting

Wessel is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en kwam in 2016 in aanraking met Bitcoin. Hij deed ook in dat jaar zijn eerste crypto-investering. Met zijn achtergrond in boekhouding en beleggen houdt Wessel zich bezig met fundamentele, gedrags- en technische analyses, hypes, trends en natuurlijk het nieuws omtrent blockchain-technologie en cryptocurrencies.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie