Kevin Schijven Kevin Schijven
11/01/2021 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/01/2021 07:04

Waarom een bitcoin (BTC) ETF de koers juist omlaag kan duwen, volgens JPMorgan

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom een bitcoin (BTC) ETF de koers juist omlaag kan duwen, volgens JPMorgan

De cryptocurrency markt keek jarenlang uit naar een zogeheten bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF). Een ETF is een beursgenoteerd fonds dat een index volgt en wordt ook wel een indextracker genoemd.
Mocht de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een bitcoin-ETF goedkeuren, dan zou dat eindelijk de institutionele investeerders naar de markt brengen, in ieder geval was dat lang de gedachtegang. De SEC keurde echter elke aanvraag tot dusver af en de institutionele investeerders lijken ondanks een ETF al te zijn gearriveerd.
Toch zou een ETF wellicht nog meer institutionele investeerders aan kunnen trekken en de prijs verder kunnen opvoeren, in ieder geval op de lange termijn. Op de korte termijn kan een bitcoin-ETF echter de prijs omlaag brengen, zegt JPMorgan, een van de grootste banken ter wereld, in een nieuw rapport.
Momenteel is de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) van Grayscale Investments een van de enige grote spelers op de markt voor Wall Street beleggers die zich aan bitcoin willen wagen. Veel institutionele investeerders kunnen geen bitcoin direct kopen, maar wel aandelen van GBTC.
Momenteel worden deze aandelen verhandeld met een premium, of meerprijs. Mocht een ETF goedgekeurd worden dan is de kans echter groot dat deze premium zal dalen. Dat maakt de GBTC minder aantrekkelijk voor institutionele handelaren en dat zou wellicht de bitcoin prijs omlaag kunnen duwen, melden analisten van JPMorgan. Daarnaast zouden deze investeerders er wellicht voor kiezen om hun huidige investering in GBTC te laten vallen ten gunste van de ETF.
Onlangs werd een nieuwe SEC voorzitter benoemd waardoor de markt weer optimistischer is over kans op de goedkeuring van een bitcoin-ETF. VanEck diende onlangs opnieuw zijn aanvraag voor een BTC-ETF bij de SEC in. JPMorgan voorspeldde onlangs dat de koers van bitcoin naar $146.000 kan stijgen op de lange termijn.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie