Thom Derks Thom Derks
20/11/2022 12:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/11/2022 12:20

Waarom het grootste bitcoin fonds ter wereld niet moet liquideren

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom het grootste bitcoin fonds ter wereld niet moet liquideren

Foto: Rcc_Btn/Shutterstock

De hele crypto-markt staat zwaar onder druk als gevolg van de problemen bij FTX. Op het moment van schrijven handelt bitcoin op ongeveer $16.600 dollar, terwijl de koers voor de implosie van de beurs stevig boven de 20.000 dollar stond. Nu lijkt het grootste bitcoin (BTC) fonds ter wereld van Grayscale Investments, dat ruim 600.000 BTC beheert, ook onder druk te staan.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Moeten we ons zorgen maken?

Het omvallen van FTX heeft meerdere grote partijen in de problemen gebracht. Ook het crypto-leenplatform Genesis behoort tot de partijen die het momenteel moeilijk heeft. Dit bedrijf valt onder de Digital Currency Group (DCG), dat ook het moederbedrijf is van Grayscale.

DCG claimt dat het geen last heeft van het omvallen van FTX. Er gaan echter geruchten rond over een mogelijke capitulatie van de investeringsfirma en zijn dochterbedrijven, waar de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) ook onder valt valt.

GBTC is het van de grootste bitcoin fonds ter wereld, met een totaal van ruim 600.000 bitcoin die een waarde hebben van ongeveer $10 miljard dollar. Als de Digital Currency Group en in het verlengde daarvan Grayscale hun BTC moeten verkopen, dan kan dat de koers een flinke knauw geven.

Advertentie

Kleine kans op grotere problemen

Als we een rapport van QCP Capital moeten afgaan, dan is het onwaarschijnlijk dat Grayscale zijn bitcoin moet liquideren. Het bedrijf opereert onder het toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en moet om die reden aan strenge eisen voldoen.

QCP Capital gelooft niet dat de SEC toestemming geeft om de bitcoin van GBTC te liquideren om Genesis te steunen. “De kans is wat dat betreft klein dat hier een grote verkoopdruk uit ontstaat”, aldus de analisten van QCP Capital.

Uiteindelijk moeten we het allemaal nog maar afwachten en ziet het er op dit moment even niet goed uit voor de industrie. Het is te hopen dat het sensationele geruchten zijn, anders kunnen we straks tegen hele lage koersen instappen, wat voor sommige mensen ook geen ramp is.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie