Thom Derks Thom Derks
23/10/2023 20:35 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2023 09:10

Waarom schieten bitcoin en goud omhoog, terwijl aandelen dalen?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin herovert zijn status als goud 2.0

Foto: seven xu/Shutterstock

De bitcoin koers is de afgelopen zeven dagen met 8,50 procent gestegen en goud staat in euros gemeten op een all-time high. Hoe kan het dan dat de Amerikaanse S&P 500 – de belangrijkste aandelenbeurs van het land – blijft dalen? Sinds de Amerikaanse centrale bank in juli 2023 riep dat er “geen recessie” meer komt, is de S&P 500 met 9 procent gedaald.

Investeren in goud? GoldRepublic, marktleider in de handel van edelmetalen in Nederland, presenteert een unieke actie: Elke Nederlander die in het bezit is van bitcoin kan zich nu aanmelden en krijgt een gram goud cadeau, met een waarde van €60.

Inmiddels is de S&P 500 naar het laagste niveau sinds 31 mei 2023 gedaald. Is de vlucht naar veiligheid begonnen en hoort bitcoin nu tot bij het mandje van veilige assets?

Afbeelding
Bron: Kobeissi Letter/Twitter
Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Problemen voor aandelen?

Heeft de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, met de boodschap dat er geen recessie meer komt de top bepaald voor de S&P 500? Het begint er op te lijken. Wat deze ontwikkeling extra interessant maakt is dat we in 2001 en 2007 vergelijkbare ontwikkelingen zagen.

Destijds daalde de S&P 500 met ongeveer 15 procent na de eerste renteverlagingen van de Federal Reserve, die op dit moment nodig waren om de beginnende recessie te blussen.

Grappig genoeg lijkt altijd precies het tegenovergestelde te gebeuren van wat de Federal Reserve roept.

In 2008 riep Fed-voorzitter Ben Bernanke bijvoorbeeld dat er geen recessie zou komen voor Amerika. In 2020 riep de Federal Reserve dat ze geen biljoenen in de economie hoefden te pompen en in nu in 2023 zegt de Federal Reserve dat er geen recessie komt en begint de markt te dumpen.

Is de Amerikaanse centrale bank de ultieme tegendraadse indicator? Daar begint het inmiddels heel sterk op te lijken.

Advertentie

Bitcoin schiet door het dak

De bitcoin koers lijkt in ieder geval te profiteren van alle ellende, want inmiddels staan we fier boven de 30.000 dollar. Ook de goudkoers doet het (zeker in euros gemeten) fantastisch. In onze eigen euro bereikte goud vandaag zelfs een all-time high. Het lijkt erop dat de “vlucht naar veiligheid” definitief is begonnen.

Dat hoeft overigens niet te betekenen dat we meteen een bullmarkt krijgen voor bitcoin. Wat de stijging van bitcoin op dit moment extra interessant maakt, is dat de rentes op Amerikaanse staatsobligaties hoger zijn dan ooit.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 2 jaar bereikte vandaag zelfs even de 5 procent, waarmee het hoogste niveau in 17 jaar is aangetikt. Dat betekent dat investeerders met Amerikaanse staatsobligaties op relatief veilige wijze de inflatie kunnen verslaan.

Afbeelding
Bron: StockCharts.com

Ondanks dat kiest men op dit moment voor bitcoin en goud.

Is dit dan het moment waarop de financiële wereld afscheid neemt van de Amerikaanse dollar en kiest voor de absolute schaarste van bitcoin en de natuurlijke schaarste van goud? Het zou fantastisch zijn, maar op dit moment lijkt het nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie