Erik Juffermans Erik Juffermans
12/01/2024 18:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2024 15:21

Waarom zijn de bitcoin ETF’s eigenlijk zo belangrijk?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom zijn de bitcoin ETF's eigenlijk zo belangrijk?

Foto: orhan akkurt/Shutterstock

Inmiddels zul je er al wel van op de hoogte zijn; de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) keurde op woensdag alle bitcoin (BTC) ETF aanvragen goed, en sinds vandaag worden de beursfondsen al verhandeld op de Amerikaanse beurzen. Maar waarom zijn deze ETF’s eigenlijk zo belangrijk?

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Gaat bitcoin goud achterna?

Om een idee te krijgen wat de lancering van de ETF’s kan betekenen voor bitcoin kunnen we een kijkje nemen naar wat er gebeurde nadat er goud ETF’s op de markt kwamen in 2004. In 2004 zei Jim Wiandt, een ETF specialist, het volgende over goud ETF’s:

“Dit wordt een gekkenhuis. Het opent een nieuwe asset klasse voor investeerders.”

En Wiandt had gelijk. Na de lancering van de goud ETF’s steeg de waarde van goud binnen zeven jaar met 400 procent. Volgens Standard Chartered, een internationale bank, zal bitcoin hetzelfde lot ondergaan. De bank verwacht echter dat bitcoin nog sneller zal stijgen dan goud destijds deed.

“We verwachten dat bitcoin een vergelijkbare prijsstijging zal ondergaan als goud na diens spot ETF goedkeuring in de Verenigde Staten. Maar we verwachten dat deze stijgingen zullen plaatsvinden op een kortere termijn (binnen 1 of 2 jaar), omdat we denken dat de BTC ETF markt zich sneller zal ontwikkelen.”

Aldus Standard Chartered, dat een BTC koers van $100.000 anticipeert voor dit jaar.

Advertentie

ETF geeft investeerders meer opties

Een ETF geeft investeerders simpelweg meer opties. De meeste institutionele investeerders hadden tot voor kort niet de middelen om in bitcoin te investeren. Het kopen en het veilig houden van bitcoin is namelijk geen simpel proces. Daar is dus nu verandering in gekomen. Met de lancering van de bitcoin spot ETF’s kunnen beleggers en institutionele investeerders investeren in bitcoin zonder zelf crypto in beheer te hoeven hebben.

Wat de gloednieuwe bitcoin ETF uniek maakt is dat ze een directe blootstelling geven aan bitcoin zelf. De ETF’s correleren namelijk direct met de waarde van bitcoin. Vraag naar aandelen van de ETF’s zal dus leiden tot een organische vraag naar bitcoin zelf. Mona El Isa van Avantgarde Finance zegt hier het volgende over:

“Dit kan potentieel de waarde [van bitcoin] opdrijven wanneer meer investeerders, inclusief instituties zoals Blackrock en Fidelity, de asset zelf vasthouden. Dit kan leiden tot een sneeuwbaleffect, en de positie van bitcoin in het globale financiële landschap verstevigen.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie