Erik Juffermans Erik Juffermans
12/01/2024 18:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2024 15:21

Waarom zijn de bitcoin ETF’s eigenlijk zo belangrijk?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom zijn de bitcoin ETF's eigenlijk zo belangrijk?

Foto: orhan akkurt/Shutterstock

Inmiddels zul je er al wel van op de hoogte zijn; de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) keurde op woensdag alle bitcoin (BTC) ETF aanvragen goed, en sinds vandaag worden de beursfondsen al verhandeld op de Amerikaanse beurzen. Maar waarom zijn deze ETF’s eigenlijk zo belangrijk?

Bitcoin ETF’s voltooien succesweek met beste dag in 5 weken
Bitcoin ETF’s voltooien succesweek met beste dag in 5 weken

Gaat bitcoin goud achterna?

Om een idee te krijgen wat de lancering van de ETF’s kan betekenen voor bitcoin kunnen we een kijkje nemen naar wat er gebeurde nadat er goud ETF’s op de markt kwamen in 2004. In 2004 zei Jim Wiandt, een ETF specialist, het volgende over goud ETF’s:

“Dit wordt een gekkenhuis. Het opent een nieuwe asset klasse voor investeerders.”

En Wiandt had gelijk. Na de lancering van de goud ETF’s steeg de waarde van goud binnen zeven jaar met 400 procent. Volgens Standard Chartered, een internationale bank, zal bitcoin hetzelfde lot ondergaan. De bank verwacht echter dat bitcoin nog sneller zal stijgen dan goud destijds deed.

“We verwachten dat bitcoin een vergelijkbare prijsstijging zal ondergaan als goud na diens spot ETF goedkeuring in de Verenigde Staten. Maar we verwachten dat deze stijgingen zullen plaatsvinden op een kortere termijn (binnen 1 of 2 jaar), omdat we denken dat de BTC ETF markt zich sneller zal ontwikkelen.”

Aldus Standard Chartered, dat een BTC koers van $100.000 anticipeert voor dit jaar.

Advertentie

ETF geeft investeerders meer opties

Een ETF geeft investeerders simpelweg meer opties. De meeste institutionele investeerders hadden tot voor kort niet de middelen om in bitcoin te investeren. Het kopen en het veilig houden van bitcoin is namelijk geen simpel proces. Daar is dus nu verandering in gekomen. Met de lancering van de bitcoin spot ETF’s kunnen beleggers en institutionele investeerders investeren in bitcoin zonder zelf crypto in beheer te hoeven hebben.

Wat de gloednieuwe bitcoin ETF uniek maakt is dat ze een directe blootstelling geven aan bitcoin zelf. De ETF’s correleren namelijk direct met de waarde van bitcoin. Vraag naar aandelen van de ETF’s zal dus leiden tot een organische vraag naar bitcoin zelf. Mona El Isa van Avantgarde Finance zegt hier het volgende over:

“Dit kan potentieel de waarde [van bitcoin] opdrijven wanneer meer investeerders, inclusief instituties zoals Blackrock en Fidelity, de asset zelf vasthouden. Dit kan leiden tot een sneeuwbaleffect, en de positie van bitcoin in het globale financiële landschap verstevigen.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie