Thom Derks Thom Derks
3 min. leestijd

Wereldeconomie onder druk – geldprinter in aantocht?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin begint spannende week van rentebesluiten met hoopvolle stijging

Foto: yuruphoto/Shutterstock

Wat gebeurt er als niemand meer interesse heeft in staatsobligaties met een looptijd van 30 of 40 jaar? We krijgen daar momenteel live een demonstratie van. In Japan mislukte deze week een veilig van 20-jarige staatsobligaties, wat resulteerde in een abrupte stijging van de Japanse rente naar het hoogste niveau sinds 2000.

Tegelijkertijd verhoogde Moody’s het risico op Amerikaanse staatsschulden met een downgrade van AAA naar AA1. Langlopende staatsleningen raken uit de gratie, en dat heeft mogelijk grote gevolgen voor de wereldeconomie.

Trumps Bitcoin- en Ethereum-ETF nu officieel in behandeling
Trumps Bitcoin- en Ethereum-ETF nu officieel in behandeling

Waarom is dat problematisch?

Langlopende staatsobligaties zijn het fundament onder veel andere vormen van krediet. Hypotheken, bedrijfsleningen en lokale overheidsobligaties worden vaak afgeprijsd tegen deze “veilige” langetermijnrente. Als die basis wegvalt, wordt lenen duurder voor iedereen, en dat drukt op een economie.

De reden voor de terugtrekkende kopers is eenvoudig: vertrouwen.

Wie een 30-jarige staatsobligatie koopt, moet erop kunnen rekenen dat de overheid erin slaagt om de inflatie onder controle te houden, dat ze hun financiën op orde hebben, en dat ze de munt niet opzettelijk moeten verzwakken om de economie draaiende te houden.

Dat vertrouwen is de afgelopen jaren flink afgenomen. Amerikaanse en Japanse beleggers kregen te maken met geldontwaarding, abrupte beleidswijzigingen en geopolitieke risico’s. Alles bij elkaar maakt dat beleggers steeds minder happig om kapitaal aan de overheid te lenen, zeker als het gaat over een langere periode.

Japan kan Amerika laten wankelen

Japan is een interessante casus. De centrale bank besloot vorig jaar minder staatsobligaties op te kopen, waardoor de markt weer iets te zeggen kreeg over de rente van Japanse staatsleningen.

Met een inflatie van 3,6% is een rente van 3,1% op een 30-jarige lening simpelweg onaantrekkelijk. Op 28 mei volgt een veiling van 40-jaars obligaties, en de verwachting is dat ook daar kopers zullen wegblijven, tenzij de rente stijgt.

Deze “buyers strike” beweegt Japanse beleggers, zoals pensioenfondsen en banken, om hun geld terug te halen uit het buitenland. Ze hoeven minder risico te nemen voor een aantrekkelijk rendement op eigen bodem. Dat zorgt voor kapitaalstromen richting de yen en weg van Amerikaanse staatsobligaties. En dat is geen detail: Japan is de grootste buitenlandse houder van Amerikaanse staatsschuld.

Als ook Japan begint met het verkopen van Amerikaanse staatsleningen, naast China en private partijen, zal de rente op 30-jarige Amerikaanse obligaties moeten stijgen om kopers te vinden. Dat raakt direct de VS-hypotheekmarkt, die afhankelijk is van vaste 30-jarige leningen. Hypotheekrentes van 8 tot 10% zouden woningbezit nog onbereikbaarder maken dan het al is.

Een unieke dreiging hangt dus boven het wereldwijde financiële systeem. Niet door een crisis in de banken, maar door het simpele feit dat niemand nog 30 jaar lang vertrouwen durft te hebben in overheidsbeleid.

En de enige oplossing lijkt de geldprinter, maar dat is natuurlijk altijd een tijdelijke oplossing. Voor een echte oplossing moet de economie sneller groeien dan de wereldwijde schuldenberg, maar dat oogt op dit moment nog onwaarschijnlijk.

Voor bitcoin zou dit, gemeten in Amerikaanse dollars en andere overheidsmunten, weleens goed kunnen uitpakken op de langere termijn. Dit is immers waarvoor de digitale munt gebouwd is.

🎧 Nederlander (28) van student naar de top van de crypto-industrie – zo begon zijn carrière in crypto (en jij kunt dat ook). Luister nu naar De Cryptotafel of sla ’m op voor later!

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Meest gelezen
Een afbeelding van de interface van cryptomunt XRP op een cryptobeurs, met een hoge koers en groene cijfers
Kan een banklicentie de XRP koers naar $50 gaan tillen?
  • 05/07/2025
  • 3 min. leestijd
Telefoon met Ripple en XRP logo's
Ripple stapelt positief nieuws op: volgt XRP koers eindelijk met een rally?
  • 05/07/2025
  • 3 min. leestijd
Verschillende gouden bitcoin (BTC) munten in een divers verlichte afbeelding
“Nog maar klein beetje tijd over”, Bitcoin-analist waarschuwt voor einde bullmarkt
  • 05/07/2025
  • 2 min. leestijd
Een afbeelding van een amateur bitcoin miner die zijn eigen computer in elkaar zet
Amateur bitcoin miner verdient €300.000 tegen alle verwachtingen in
  • 05/07/2025
  • 3 min. leestijd
Bitcoin blijft hangen, maar stijgende aandelen beloven bullish week
Bitcoin-bullmarkt krijgt vleugels – dit is wanneer het feest stopt
  • 10/07/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Bitcoin nieuws

Bitcoin blijft hangen, maar stijgende aandelen beloven bullish week
Bitcoin-bullmarkt krijgt vleugels – dit is wanneer het feest stopt
  • 10/07/2025
  • 3 min. leestijd
Bitcoin stijgt richting $100.000: Trump belooft vandaag 'grote' handelsdeal
Bitcoin koers sluit hoogste week ooit na tarievennieuws
  • 07/07/2025
  • 3 min. leestijd
Een bitcoin logo op de datum 11 oktober in een agenda.
Uitgezocht: Bitcoin prijs piekt over 96 dagen – dit is waarom
  • 06/07/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.

Kennisbank

Kennisbank

Kennisbank