Simon Bosch Simon Bosch
25/02/2024 12:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2024 10:30

Crypto-startups trekken recordbedrag van $90 miljard aan

Nieuws
venture-capital-crypto-startup

Foto: Shutterstock/dotshock

Bij de begrippen cryptocurrency en blockchain denk je vermoedelijk al snel aan de abstracte technologieën die volkomen losstaan van de rest van de financiële wereld. Maar dat klopt eigenlijk niet helemaal; de sector bestaat namelijk uit een groot aantal bedrijven die deze netwerken overeind houden. Durfkapitalisten zien dit als een grote kans. Zij hebben de sector volgens onderzoek al ruim 90 miljard dollar aan financiering gegeven.

Bitcoin analisten verwachten uitbraak naar nieuwe all-time high

Crypto durfkapitalisten zorgen voor nieuwe mijlpaal

The Block Research houdt nauwkeurig bij hoeveel financiering crypto-startups van durfkapitaalfondsen ontvangen. In een onderzoeksrapport schrijft het dat dit bedrag gemeten vanaf 2017 al op meer dan 90 miljard Amerikaanse dollar ligt.

Afgelopen februari hebben bedrijven meer dan 50 deals gesloten, wat het totaalbedrag over de grens van 90 miljard dollar heeft geholpen. “Weliswaar zijn de bedragen rondom financiering niet substantieel gegroeid, maar er zijn wel positieve signalen,” verklaarde The Block Research-directeur John Dantoni.

Het analysebureau heeft de financiering opgedeeld in de categorieën web 3.0, crypto-infrastructuur, decentralized finance (DeFi), non-fungible tokens (NFT’s) en blockchain-gaming, financiële crypto-dienstverlening, crypto-brokers, crypto-analytica en ‘enterprise’. Met name DeFi, infrastructuur, web 3.0, NFT’s en gaming waren populaire bestemmingen voor durfkapitaalgeld.

Advertentie

Wel minder geld naar crypto door minder deals

Bedrijven in de pre-seed- en seed-fases hebben het grootste deel van het geld ontvangen. Mobiele betalingsplatform Oobit was vooralsnog de grootste deal van dit jaar dankzij investeringen van in totaal 25 miljoen dollar van onder andere Tether en Solana-medeoprichter Anatoly Yakovenko. De rest van de deals hadden allemaal een waarde van elk minder dan 10 miljoen dollar.

Verder is het gemiddelde geïnvesteerde bedrag de afgelopen paar maanden ongeveer gelijk gebleven, maar het totale bedrag is iets gedaald ten opzichte van de niveaus van 2021 en 2022. Dat komt overeen met nieuws van eind vorig jaar – in 2023 is namelijk 68% minder geld in de sector gestopt dan in 2022. In 2022 was dit juist meer dan in 2021, ondanks dat de markt dat jaar een diepe bearmarkt voor de kiezen kreeg.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie