Simon Bosch Simon Bosch
26/12/2023 12:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/12/2023 11:08

Crypto durfkapitalisten in 2023 veel minder happig dan vorig jaar

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
bitcoin-crypto-venture-capital-durfkapitalisten

Foto: Shutterstock/ChiccoDodiFC

Vorig jaar stond in het teken van de pijnlijke crypto bearmarkt, die naast de problemen bij onder andere Terra, Three Arrows Capital (3AC) en FTX ook werd gekenmerkt door toch gebleven interesse van durfkapitalisten. 2023 was ondanks de uitdagingen juist vrij positief voor de markt, maar durfkapitalisten bleven op de achtergrond.

Binance keert terug naar India door miljoenenboete te betalen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Durfkapitaal minder blij met 2023

In een onderzoeksrapport schrijft The Block dat de interesse van deze groep investeerders uitbleef. Durfkapitalisten investeren over het algemeen in een erg jong stadium in crypto-bedrijven en -protocollen en hebben dus een cruciale rol voor de industrie.

In 2023 investeerden deze partijen 10,7 miljard dollar in jonge blockchain projecten. Dat klinkt veel, maar het is een daling van 68% ten opzichte van 2022. Toen kregen nieuwe projecten 33,3 miljard dollar. Het grootste bedrag hiervan kwam bovendien in de eerste helft van dit jaar. De rest van dit jaar werd gekenmerkt door een dip, alhoewel durfkapitalisten in november weer wat meer durf hadden.

Tegelijkertijd kregen projecten in de pre-seed-, seed- en Series A-financieringsrondes in 2023 juist méér kapitaal. Bestemmingen voor kapitaal in een wat verder gevorderd stadium hadden minder geluk, zij krompen dit jaar. Deze laatste groep is dus de oorzaak van de grote krimp. Polygon Ventures-topman Abhishek Saxena verklaarde:

De grote krimp in financiering in 2023 was grotendeels verwacht, in verband met de macro-economische omstandigheden, onzekere regelgeving en de problemen [die 2022 heeft achtergelaten]. Toch waren de meeste investeerders en oprichters verrast door de omvang van de krimp. Deze ‘financieringswinter’ is een gezonde en nodige correctie waardoor de industrie haar focus weer kan herpakken.

Ook is positief dat het bedrag van ongeveer 10,7 miljard dollar nog steeds meer was dan die van voorgaande bearmarkten. Zo lag dit bedrag in 2018 op 8,1 miljard dollar, en 2019 en 2020 waren samen goed voor slechts 6,4 miljard dollar.

Advertentie

MiCA goed voor financiering jonge projecten?

Het toegenomen durfkapitaal kwam begin dit jaar overeen met de enorme toename van geld voor jonge Europese crypto-projecten. Dat was vlak nadat de Markets in Crypto-Assets-wet (MiCA) vorm begon te krijgen. Op het eerste gezicht leek de wereld deze wet dus goed te keuren. Niet veel later bleek uit onderzoek dat Europa drie ‘crypto-hubs’ erbij heeft gekregen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie