Robin Hazekamp Robin Hazekamp
25/12/2023 11:31 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/12/2023 10:52

De grootste crypto losers van 2023

Solana-SOL
Nieuws
De grootste crypto losers van 2023

Foto: lev radin/Shutterstock

De crypto sector is zeer gevarieerd. Van ervaren en professionele zakenmannen tot mensenschuwe programmeerders, allemaal dragen ze hun steentje bij. En zoals het altijd het geval is, zit er van tijd tot tijd ook een zwart schaap tussen. En sommigen van hen hebben aardig wat schade kunnen veroorzaken.

Binance wéér aangeklaagd vanwege onrechtmatige verkoop crypto-producten

Crypto exchange FTX oprichter Sam Bankman-Fried

Veruit de grootste crypto loser van 2023 is toch wel Sam Bankman-Fried. De oprichter van de failliete crypto exchange FTX begeeft zich nu aan het einde van een rechtszaak die hem weleens 115 jaar celstraf kan opleveren. De reden hiervoor is zijn aandeel in het in november 2022 instorten van zijn opgerichte exchange FTX, waardoor een onvoorstelbare tientallen miljarden dollars verdampten.

Hij sluisde meer dan $8 miljard dollar aan klantentegoeden weg naar zijn handelsbedrijf Alameda Research. Aan het hoofd van het bedrijf stond zijn toenmalige vriendin. De relatie stortte even hard in elkaar als zijn bedrijf en de miljarden die hij verkwanselde. In zijn rechtszaak werd hij in de steek gelaten door collega’s en vrienden. Het kostte de jury maar enkele uren om hem te veroordelen.

Advertentie

Terraform Labs CEO Do Kwon

Een terechte tweede plek van grootste crypto loser is Do Kwon. De in de Montenegrijnse gevangenis gesitueerde oprichter van Terraform Labs heeft wellicht de grootste financiële schade ooit aangericht. Terraform Labs was de organisatie achter de terra (LUNA) crypto en stablecoin. Toen de stablecoin als een kaartenhuis in elkaar stortte, verdampten er miljarden.

De stablecoin bleek namelijk helemaal te zijn gebouwd uit gebakken lucht. Andere stablecoins, zoals tether (USDT), gebruiken cash en obligaties om de prijs juist te houden. Niet alleen verdampten door dit fiasco (mogelijk gemaakt door Do Kwon) meerdere miljarden, het zorgde er ook nog eens indirect voor dat FTX instortte. Dat zaakje stonk echter vanaf het begin al, dus dat zat er aan te komen. 

Doordat het dubbelop tientallen miljarden schade aanrichtte, maakt Kwon kans op de titel van ‘meeste financiële schade aller tijden aangericht’. Afgelopen maanden werd Kwon in Monenegro opgepakt en berecht. Hoogstwaarschijnlijk zal hij binnen geringe tijd aan de Verenigde Staten of Zuid-Korea worden uitgeleverd.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bonus: Avraham Eisenberg (Avi)

De crypto handelaar en Mango Markets oprichter Avraham Eisenberg heeft eveneens recht op de titel van ‘crypto loser’. Hij wacht momenteel een rechtszaak af in een gevangenis in Brooklyn. Hij wordt verdacht van het wegsluizen van $110 miljoen van solana protocol Mango Markets.

Dit gaf hij zelf, alhoewel wellicht onbedoeld, toe op Twitter. Twee maanden later werd hij opgepakt in Puerto Rico. Gedurende het onderzoek vond de Federal Bureau of Investigation (FBI) kinderporno op zijn mobiele telefoon. Op deze vondst hadden Eisenberg en zijn advocaat geen commentaar.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie