Waarom stablecoins niet altijd zo onschuldig zijn als ze lijken
Foto: ETHDam III Media Kit
Tijdens de derde editie van ETHDam, een jaarlijkse conferentie in Amsterdam over Ethereum en decentrale technologie, verschoof de focus van innovatie en adoptie naar een meer urgente vraag:
Hoe behouden we de kernwaarden van crypto in een wereld waarin digitale controle steeds verder toeneemt?
In panels en discussies werd duidelijk dat het voortbestaan van een vrij digitaal ecosysteem afhangt van twee essentiële voorwaarden: privacy en gebruiksvriendelijkheid.
De gevaren van digitale staatscontrole
Aaron Day, verbonden aan de Daylight Freedom Foundation, nam het woord tijdens ETHDam.
Hij sprak over de opkomst van stablecoins, cryptovaluta gekoppeld aan de waarde van fiatvaluta zoals de dollar, en central bank digital currencies (CBDC’s). Dat zijn ook stablecoins, maar dan uitgegeven door een overheid.
“Een stablecoin is geen alternatief voor het oude systeem. Het is het oude systeem – in digitale vorm,” aldus Day.
Volgens Day is het verschil tussen stablecoins en CBDC’s niet zozeer technisch, maar ligt het in de controle: wie bepaalt de spelregels.
Stablecoins worden uitgegeven door bedrijven, maar vaak onder streng toezicht van toezichthouders en banken. CBDC’s daarentegen zijn een rechtstreeks instrument van de overheid. In beide gevallen geldt volgens Day: de macht ligt niet bij de gebruiker, maar bij een centrale partij.
Stablecoins als gecontroleerde digitale tokens
In de Verenigde Staten wordt wetgeving voorbereid die uitgevers van stablecoins en andere cryptodiensten verplicht om hun gebruikers volledig in kaart te brengen: wie je bent, wat je koopt, wanneer je betaalt en met wie je transacties doet.
Een vergelijkbare verplichting geldt al in Europa onder DAC8, waar cryptobedrijven transacties van gebruikers moeten melden aan de belastingdienst.
“Het maakt niet uit of je digitale munt wordt uitgegeven door de overheid of door een commerciële entiteit. De controle blijft hetzelfde.”
De kern van zijn betoog: stablecoins zijn geen echte crypto. Ze missen decentralisatie en privacy, en vormen eerder een opstap naar overheidscontrole – een directe bedreiging voor de vrijheid die crypto ooit moest beschermen.
Controle via de achterdeur
Volgens Day wordt de dreiging pas echt duidelijk als geld volledig programmeerbaar wordt. Dat betekent dat er regels aan kunnen worden gekoppeld die bepalen waar, wanneer en hoeveel je mag uitgeven.
Denk aan geld dat alleen besteed mag worden aan goedgekeurde winkels, of dat vervalt als je het niet binnen een bepaalde tijd gebruikt.
“Ze noemen het een stablecoin,” zegt hij, “maar in feite is het een CBDC via de achterdeur.”
Veel van deze digitale munten – ook die van commerciële partijen – kunnen namelijk worden bevroren, ingetrokken of beperkt, op basis van beleidsregels van overheden of bedrijven. Daarmee zijn ze nauwelijks te onderscheiden van centrale bankgeld in digitale vorm.
ETHDam 2025 roept niet alleen op tot waakzaamheid, maar vooral tot actie.
De boodschap is helder: wie gelooft in vrijheid, kan zich niet veroorloven om aan de zijlijn te blijven staan.
In plaats van passief toe te kijken hoe digitale controle toeneemt, roept ETHDam op tot actie: bouw aan alternatieven, investeer in privacy, en gebruik technologie die mensen autonomie geeft. Niet uit angst, maar uit overtuiging: vrijheid blijft alleen bestaan als we haar actief verdedigen.
De toekomst van crypto ligt volgens Day niet in financiële producten, maar in het herstellen van de scheiding tussen geld en staat. We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op instagram.
Bitcoin knalt richting recordkoers & Nederlanders starten met gratis crypto
De cryptomarkt trekt weer aan, en duizenden Nederlanders handelen alweer actief. Wil je het ook proberen? Bitvavo geeft je tijdelijk €10 gratis crypto naar keuze om mee te starten. Handel gratis in meer dan 350 crypto samen met 1 miljoen Nederlanders.
Registreer je vandaag en ontvang direct €10 crypto naar keuze. Een account aanmaken is gratis en kost je maar een minuut.