Erik Juffermans Erik Juffermans
23/03/2024 15:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/03/2024 14:00

De Amerikaanse overheid zit achter Ethereum aan, maar waarom?

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
El

Foto: DCStockPhotography/Shutterstock

Deze week schreven we al over het onderzoek dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is gestart naar de Ethereum Foundation. Dit is de non-profit organisatie die de ontwikkeling van het Ethereum netwerk bevordert. Maar waarom is de SEC eigenlijk dit onderzoek gestart, en waarom nu?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ethereum onder vuur

De meest voor de hand liggende reden voor het onderzoek heeft te maken met de potentiele ethereum spot ETF’s. In mei moet de SEC beslissen of het een Amerikaans ethereum spot ETF goedkeurt. De SEC lijkt hier vrij weinig zin in de hebben, en het onderzoek is het ultieme excuus om het ETF af te wijzen.

Een andere reden voor het onderzoek zou een ‘zachte aanpak’ kunnen zijn. De kern van het hele verhaal is de onduidelijkheid omtrent de classificatie van ETH. Is het nou een effect of toch niet? De SEC zelf lijkt dit ook niet te weten. Het onderzoek is daarom een manier voor de SEC of zich hard te maken. Wel is het een stuk minder extreem dan duidelijke en harde maatregelen.

Ook wordt de SEC recentelijk onder druk gezet door anti-crypto politici in de Verenigde Staten. Zo pleitten de senatoren Jack Reed, Laphonza Butler en Elizabeth Warren al herhaaldelijk voor het niet goedkeuren van een ethereum ETF. Met het onderzoek naar de Ethereum Foundation komt de SEC dit geluid vanuit de politiek tegemoet.

Veel kritiek op SEC

Volgens de crypto gemeenschap zelf is deze strategie van de SEC volledig inhoudsloos. De SEC heeft in het verleden namelijk al vaak genoeg indirect aangegeven dat ETH geen effect is. In juni 2023 ging de commissie bijvoorbeeld achter Binance en Coinbase aan en dwong het de beurzen om 19 tokens, of als het aan de SEC lag, ‘ongeregistreerde effecten’, te verwijderen. ETH zat hier echter niet bij.

Volgens ETF expert Nate Geraci heeft de SEC inmiddels de kans gehad om ETH als een effect te classificeren. Het beste moment hiervoor was volgens hem in oktober 2023, voordat de SEC ethereum futures handel goedkeurde. 

Volgens de kritiek heeft het onderzoek van de SEC geen poot om op te staan. Maar voor onrust zorgt het wel. Om deze reden zijn de prognoses voor een ETH ETF niet zo optimistisch als deze waren voor de bitcoin (BTC) ETF’s.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
ethereum koers heeft mogelijk verrassingen in petto, aldus analist
Ethereum koers heeft mogelijk verrassingen in petto, aldus analist
Advertentie