Erik Juffermans Erik Juffermans
21/03/2024 16:29 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/03/2024 12:53

Ethereum ETF’s mogelijk in gevaar, SEC opent de aanval op ETH

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum ETF's mogelijk in gevaar, SEC opent de aanval op ETH

Foto: Mark Van Scyoc/Shutterstock

Gisteren schreven we al dat een Amerikaanse ‘overheidsinstantie’ een officieel onderzoek is gestart naar de Ethereum Foundation, de non-profit organisatie achter het Ethereum (ETH) netwerk. De overheidsinstantie blijkt de beruchte Security and Exchange Commission (SEC) te zijn. Dit onderzoek zou gevolgen kunnen hebben voor het potentiële ethereum spot Exchange-Traded Fund (ETF).

Crypto Rewind: ethereum ETF’s dichtbij, inflatiecijfers en meer
Crypto Rewind: ethereum ETF’s dichtbij, inflatiecijfers en meer

SEC houdt de boel op

In mei moet de SEC de knoop doorhakken en aangeven of het een ETH ETF goedkeurd. Wat hierbij echter van belang is, is duidelijkheid omtrent de classificatie van ’s werelds grootste altcoin. Is ETH namelijk een effect of niet. Al maanden is de SEC hier stil over. En nu blijkt wellicht waarom. 

Het onderzoek dat de SEC nu dus is gestart naar de Ethereum Foundation wordt door sommigen gezien als een gecoördineerde aanval op Ethereum. Het is voor de SEC de perfecte reden om de ethereum spot ETF’s uit te stellen of zelfs volledig af te wijzen.

De SEC is zoals bekend geen fan van de crypto industrie, en zal dus ook niet staan te popelen om een ethereum ETF goed te keuren. Volgens Paul Grewal van Coinbase heeft de SEC echter geen legitieme redenen om het ETF af te keuren.

“De SEC heeft geen goede reden om het ETH ETF af te wijzen. We hopen dat ze niet een reden proberen te verzinnen door de lang bekende wetgevende status van ETH in twijfel te trekken. Dat is niet hoe de wet werkt.”

Waar is de SEC mee bezig?

Al met al is het een rare situatie. Hoewel de SEC zich dus niet duidelijk uitspreekt over de classificering van ETH, deed het dit in het verleden op indirecte wijze wel. In oktober vorig jaar keurde de SEC namelijk ETH futures ETF’s toe. Hoewel dit geen spot producten zijn was de goedkeuring hiervan wel indirect een teken dat de SEC ethereum niet als effect beschouwd. Futures handelsproducten hebben namelijk alleen betrekking op commodities

De SEC mag zich enkel over effecten ontfermen. Het feit dat de SEC indirect ETH als commodity heeft geclassificeerd toont dus aan dat ethereum helemaal niet onder de jurisdictie van de SEC valt.

Al met al is de manier waarop de SEC ook nu weer te werk gaat een grote aanfluiting te noemen. In het doen en laten is de commissie zeer inconsequent en daarnaast laat de SEC het na om ook maar enige vorm van duidelijkheid te verschaffen.

De kans lijkt klein dat dit administratieve rommeltje van de SEC voor mei wordt opgeruimd. ETF experts verwachten daarom dat de ethereum ETF’s in mei zullen worden afgewezen. Wel denken ze dat ze vervolgens vóór 2025 alsnog zullen worden goedgekeurd.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie