Erik Juffermans Erik Juffermans
21/03/2024 16:29 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/03/2024 12:53

Ethereum ETF’s mogelijk in gevaar, SEC opent de aanval op ETH

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum ETF's mogelijk in gevaar, SEC opent de aanval op ETH

Foto: Mark Van Scyoc/Shutterstock

Gisteren schreven we al dat een Amerikaanse ‘overheidsinstantie’ een officieel onderzoek is gestart naar de Ethereum Foundation, de non-profit organisatie achter het Ethereum (ETH) netwerk. De overheidsinstantie blijkt de beruchte Security and Exchange Commission (SEC) te zijn. Dit onderzoek zou gevolgen kunnen hebben voor het potentiële ethereum spot Exchange-Traded Fund (ETF).

Goed nieuws: Ethereum krijgt eigen ETF na goedkeuring in Hongkong
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

SEC houdt de boel op

In mei moet de SEC de knoop doorhakken en aangeven of het een ETH ETF goedkeurd. Wat hierbij echter van belang is, is duidelijkheid omtrent de classificatie van ’s werelds grootste altcoin. Is ETH namelijk een effect of niet. Al maanden is de SEC hier stil over. En nu blijkt wellicht waarom. 

Het onderzoek dat de SEC nu dus is gestart naar de Ethereum Foundation wordt door sommigen gezien als een gecoördineerde aanval op Ethereum. Het is voor de SEC de perfecte reden om de ethereum spot ETF’s uit te stellen of zelfs volledig af te wijzen.

De SEC is zoals bekend geen fan van de crypto industrie, en zal dus ook niet staan te popelen om een ethereum ETF goed te keuren. Volgens Paul Grewal van Coinbase heeft de SEC echter geen legitieme redenen om het ETF af te keuren.

“De SEC heeft geen goede reden om het ETH ETF af te wijzen. We hopen dat ze niet een reden proberen te verzinnen door de lang bekende wetgevende status van ETH in twijfel te trekken. Dat is niet hoe de wet werkt.”

Waar is de SEC mee bezig?

Al met al is het een rare situatie. Hoewel de SEC zich dus niet duidelijk uitspreekt over de classificering van ETH, deed het dit in het verleden op indirecte wijze wel. In oktober vorig jaar keurde de SEC namelijk ETH futures ETF’s toe. Hoewel dit geen spot producten zijn was de goedkeuring hiervan wel indirect een teken dat de SEC ethereum niet als effect beschouwd. Futures handelsproducten hebben namelijk alleen betrekking op commodities

De SEC mag zich enkel over effecten ontfermen. Het feit dat de SEC indirect ETH als commodity heeft geclassificeerd toont dus aan dat ethereum helemaal niet onder de jurisdictie van de SEC valt.

Al met al is de manier waarop de SEC ook nu weer te werk gaat een grote aanfluiting te noemen. In het doen en laten is de commissie zeer inconsequent en daarnaast laat de SEC het na om ook maar enige vorm van duidelijkheid te verschaffen.

De kans lijkt klein dat dit administratieve rommeltje van de SEC voor mei wordt opgeruimd. ETF experts verwachten daarom dat de ethereum ETF’s in mei zullen worden afgewezen. Wel denken ze dat ze vervolgens vóór 2025 alsnog zullen worden goedgekeurd.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie