Roy van Krieken Roy van Krieken
29/04/2024 21:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/04/2024 20:28

De impact van proof-of-stake op Ethereum’s toekomst volgens oprichter

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum staking-dienst EigenLayer op het randje van een crisis

Foto: sweeann/Shutterstock

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, heeft gereageerd op de discussies rond de transitie van het netwerk van een Proof-of-Work (PoW) naar het Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme. Deze verandering was bedoeld om Ethereum efficiënter te maken. 

Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong

De overgang van Ethereum naar PoS

Bitcoin, de eerste en meest bekende cryptocurrency, gebruikt Proof-of-Work om transacties te verifiëren en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Sinds 2022 is er via Ethereum een ander consensusmechanisme genaamd Proof-of-Stake bij gekomen, deze transitie staat bekend als ​​The Merge. PoS werd geïntroduceerd als een energie-efficiënter alternatief. In plaats van rekenkracht te gebruiken om te minen, worden ‘validators’ gebruikt om nieuwe blokken te valideren op basis van het aantal munten dat ze bezitten en als ‘stake’ vastzetten. 

Weerstand tegen PoS binnen de Ethereum-community

Op het platform X is het gebruikers opgevallen dat een groot deel van de Ethereum-community niet achter deze overstap van proof-of-work naar proof-of-stake stond. Vitalik reageerde op deze weerstand met: ‘PoW was ook behoorlijk gecentraliseerd, er werd gewoon niet zoveel over gesproken, omdat iedereen wist dat het slechts een tijdelijke fase was tot PoS’. Hij voegde hieraan toe: ‘En dan gaan we nog niet eens in op de manier waarop we ASIC’s waarschijnlijk grotendeels hebben vermeden, alleen omdat de aanstaande PoS-switch geen stimulans betekende om ze te bouwen’.

Buterin staat met deze woorden nog steeds achter de beslissing met betrekking tot de overgang. De stelling van Buterin komt op een cruciaal moment omdat de crypto-gemeenschap nauwlettend toekijkt hoe de overgang Ethereum in de toekomst verder zal beïnvloeden.

Duurzame impact sinds komst van The Merge

Sinds The Merge is het energieverbruik van Ethereum met 99,5% gedaald. Dit betekende een revolutionaire stap vooruit in de blockchain-technologie richting ‘groene blockchain’. Door de aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk wordt de potentie van Proof-of-Stake (PoS) als een milieuvriendelijk alternatief gezien ten opzichte van het traditionele Proof of Work systeem. 

Steeds meer institutionele investeerders en consumenten zijn op zoek naar duurzame technologieën. Terwijl de cryptowereld blijft groeien zullen deze duurzame aanpassingen essentieel zijn voor de lange termijn acceptatie van blockchain-technologieën. njjjm 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie