Ethereum merge zal de transactiekosten niet verlagen

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum koers kan flinke beweging maken, let op deze prijzen

Foto: Jievani/Shutterstock

Over ongeveer een maand zal het Ethereum (ETH) netwerk de langverwachte merge op het mainnet lanceren. Op dat moment zal het netwerk er fundamenteel heel anders uit gaan zien. Zo schakelt Ethereum over naar een proof-of-stake (PoS) consensus model. Echter, de transactiekosten, ofwel gas fees, op het netwerk zullen onaangetast blijven.

Ethereum gas fees

Het zal menig crypto investeerder niet zijn ontgaan dat de transactiekosten op het Ethereum netwerk soms problematisch kunnen zijn. Tijdens periodes van hoge activiteit kunnen deze kosten namelijk extreem hoog zijn. Zelfs zo hoog dat het doen van transacties op het Ethereum netwerk haast niet de moeite waard is. 

Dit probleem bestaat al jaren, maar het lijkt erop dat deze problemen voorlopig ook nog niet opgelost zullen zijn. Veelal wordt gekeken naar de merge als de update die een einde zal maken aan de torenhoge gas fees, maar dit is simpelweg niet de realiteit.

Zelfs de Ethereum Foundation stelt heel duidelijk dat de merge er niet voor zal zorgen dat de gas fees worden verlaagd. Er bestaan plannen om de gas fees onder controle te krijgen, maar dit zal pas verder in de toekomst plaatsvinden. Dat betekent dus ook dat de transactie snelheden niet worden verbeterd.

“Gas fees zijn een product van de vraag van het netwerk ten opzichte van de capaciteit van het netwerk. De Merge schaft het gebruik van proof-of-work af en stapt over op proof-of-stake voor consensus, maar verandert geen significante parameters die de netwerkcapaciteit of doorvoer direct beïnvloeden.”

Wat doet de merge dan wel?

De merge zorgt er voornamelijk voor dat het reusachtige energieverbruik verleden tijd zal zijn. Volgens de Amerikaanse bank Citigroup zal het energieverbruik van het netwerk zelfs kelderen met 99,95%! 

Daarnaast gaat het systeem waarmee nieuwe ether tokens aan de circulatie worden toegevoegd op de schop. Doordat er geen miners meer bestaan zullen er nauwelijks nieuwe tokens bijgedrukt worden. Sterker nog, Citigroup stelt dat het Ethereum netwerk zeer waarschijnlijk deflatoir zal zijn. Dat betekent dat er elk jaar minder ether tokens zullen bestaan. Dat is uiteraard enorm interessant voor een belegger.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie