Simon Bosch Simon Bosch
21/10/2023 19:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/10/2023 19:07

Ethereum oprichter bezorgd maakt zich grote zorgen om AI en crypto-stagnatie

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Rendement op Ethereum staking daalt 30%, grote beurs bespreekt waarom

Foto: Nijat Nasibli/Shutterstock

Het Ethereum (ETH) netwerk is in hele korte tijd razend populair geworden. Daardoor is Ethereum-medebedenker Vitalik Buterin tegelijkertijd één van de meest populaire personen in de crypto-industrie. Hij voorziet helaas een moeilijke tijd voor meerdere industrieën, maar Ethereum kan volgens hem een deel van de oplossing vormen.

Stijging bitcoin & ethereum hangt af van beleid VS, zeggen analisten
Stijging bitcoin & ethereum hangt af van beleid VS, zeggen analisten

Vitalik Buterins zwaarmoedig over AI, internet en crypto

Afgelopen woensdag was hij te gast bij een Ask-Me-Anything-aflevering van Dan Romero op de Web 3.0-applicatie Farcaster, waar hij aan Dan Romero een wat zwaarmoedig wereldbeeld schetste. Hij maakt zich zorgen om Artificial Intelligence (AI), een dystopische toekomst van het internet en om stagnatie in de crypto-industrie.

Stagnatie van crypto zal je misschien verbazen, want momenteel is er juist veel optimisme rondom adoptie door grote instituten. Zo staat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) volgens experts op het punt om verschillende bitcoin (BTC) spot-ETF’s goed te keuren, en grote bedrijven zoals BlackRock en JPMorgan zijn steeds vaker bezig met blockchain.

Ook houdt hij het voor mogelijk dat vechten voor internetprivacy en ‘open internet-infrastructuur’ verspilde moeite gaat zijn.

Advertentie

Ethereum oplossing voor AI-probleem?

Maar Buterin heeft een nog veel grotere zorg, waar hij veel meer over nadenkt. Hij denkt dat vooruitgang in AI existentiële risico’s kan vormen. “De techno-politieke vraagstukken zullen gewoon worden bepaald door wat er rondom AI gebeurt,” aldus de Ethereum-programmeur. In ieder geval onderzoekt Buterin of de Ethereum-gemeenschap bij kan dragen aan oplossingen, en wat die oplossingen in zouden houden.

Helaas is er geen gebrek aan bezorgheid rondom AI. Zo riepen verschillende expert eerder dit jaar op om de ontwikkeling van AI bewust te pauzeren, om zo goede regels voor de ontwikkeling ervan te vormen. Onder die experts waren zelfs veel mensen van bedrijven die baat hebben bij zo snel mogelijke vooruitgang.

Eerder deze zomer werd Worldcoin geïntroduceerd. Hiermee krijgt iedere eigenaar van een WLD-adres een digitale identiteit én een basisinkomen. Critici noemen het een dystopische nachtmerrie, maar het moet er ook voor zorgen dat mensen een kans maken tegen AI. Want het is regelmatig nagenoeg onmogelijk om een AI-model online te onderscheiden van een ‘echt’ persoon. Ook op dit project had Buterin aardig wat kritiek.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Hongkong keurt bitcoin en ethereum beursfondsen goed, koersen reageren
Hongkong keurt bitcoin en ethereum beursfondsen goed, koersen reageren
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
SEC en voorzitter vonden ethereum stiekem al een jaar lang een effect
Fidelity waarschuwt: 'bitcoin is niet langer goedkoop'
Fidelity waarschuwt: ‘bitcoin is niet langer goedkoop’
Advertentie