Simon Bosch Simon Bosch
21/10/2023 19:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/10/2023 19:07

Ethereum oprichter bezorgd maakt zich grote zorgen om AI en crypto-stagnatie

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Rendement op Ethereum staking daalt 30%, grote beurs bespreekt waarom

Foto: Nijat Nasibli/Shutterstock

Het Ethereum (ETH) netwerk is in hele korte tijd razend populair geworden. Daardoor is Ethereum-medebedenker Vitalik Buterin tegelijkertijd één van de meest populaire personen in de crypto-industrie. Hij voorziet helaas een moeilijke tijd voor meerdere industrieën, maar Ethereum kan volgens hem een deel van de oplossing vormen.

Airdrop-kritiek treft Ethereum’s Starknet, activiteit neemt flink af
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Vitalik Buterins zwaarmoedig over AI, internet en crypto

Afgelopen woensdag was hij te gast bij een Ask-Me-Anything-aflevering van Dan Romero op de Web 3.0-applicatie Farcaster, waar hij aan Dan Romero een wat zwaarmoedig wereldbeeld schetste. Hij maakt zich zorgen om Artificial Intelligence (AI), een dystopische toekomst van het internet en om stagnatie in de crypto-industrie.

Stagnatie van crypto zal je misschien verbazen, want momenteel is er juist veel optimisme rondom adoptie door grote instituten. Zo staat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) volgens experts op het punt om verschillende bitcoin (BTC) spot-ETF’s goed te keuren, en grote bedrijven zoals BlackRock en JPMorgan zijn steeds vaker bezig met blockchain.

Ook houdt hij het voor mogelijk dat vechten voor internetprivacy en ‘open internet-infrastructuur’ verspilde moeite gaat zijn.

Advertentie

Ethereum oplossing voor AI-probleem?

Maar Buterin heeft een nog veel grotere zorg, waar hij veel meer over nadenkt. Hij denkt dat vooruitgang in AI existentiële risico’s kan vormen. “De techno-politieke vraagstukken zullen gewoon worden bepaald door wat er rondom AI gebeurt,” aldus de Ethereum-programmeur. In ieder geval onderzoekt Buterin of de Ethereum-gemeenschap bij kan dragen aan oplossingen, en wat die oplossingen in zouden houden.

Helaas is er geen gebrek aan bezorgheid rondom AI. Zo riepen verschillende expert eerder dit jaar op om de ontwikkeling van AI bewust te pauzeren, om zo goede regels voor de ontwikkeling ervan te vormen. Onder die experts waren zelfs veel mensen van bedrijven die baat hebben bij zo snel mogelijke vooruitgang.

Eerder deze zomer werd Worldcoin geïntroduceerd. Hiermee krijgt iedere eigenaar van een WLD-adres een digitale identiteit én een basisinkomen. Critici noemen het een dystopische nachtmerrie, maar het moet er ook voor zorgen dat mensen een kans maken tegen AI. Want het is regelmatig nagenoeg onmogelijk om een AI-model online te onderscheiden van een ‘echt’ persoon. Ook op dit project had Buterin aardig wat kritiek.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie