Timo Bult Timo Bult
22/05/2024 06:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2024 15:00

Ethereum-oprichter: dit zijn de 3 grootste bedreigingen voor het netwerk

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum oprichter onthult plan voor bliksemsnelle transacties

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH) heeft recent zorgen geuit over de decentralisatie van Ethereum. Hij richt zich op drie kernpunten: miner extractable value (MEV), liquid staking en de hoge hardwarekosten die vereist zijn voor het draaien van een node.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

MEV en de risico’s van centralisatie voor Ethereum

Buterin gaat in een recente blogpost in op MEV, dat verwijst naar de winst die geavanceerde node-operators kunnen behalen door de volgorde van transacties binnen een blok te wijzigen. De twee oplossingen die hij omschrijft om MEV tegen te gaan zijn: minimalisering (verminderen van MEV door een slim protocol ontwerp zoals bij CowSwap het geval is) en quarantaine (een poging om MEV volledig te elimineren via in-protocol technieken).

Hoewel MEV-quarantaine verleidelijk lijkt, waarschuwt Buterin dat dit het netwerk meer gecentraliseerd kan maken. Hij benadrukt dat als ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om transacties volledig te weren, dit kan leiden tot het uitlokken van aanvallen. Toch prijst hij de inspanningen van ontwikkelaars die werken aan MEV-quarantaine via concepten zoals transactielijsten, die de mogelijkheid om transacties uit het blok te weren verminderen.

Advertentie

Liquid staking en hoge vereisten

Het lage aantal solo Ethereum-stakers wordt ook besproken door Buterin. De meeste stakers kiezen voor staking via providers zoals cryptobeurs Coinbase of gedecentraliseerde opties zoals Lido of RocketPool. De complexiteit, hardwarevereisten en de minimale vereiste van 32 ETH voor solo-staking zijn voor velen onhaalbaar. Buterin erkent de vooruitgang in het verlagen van de kosten en complexiteit van solo-staking, maar benadrukt dat er meer kan worden gedaan.

Hij zegt: “verkeerde oplossingen kunnen leiden tot centralisatie en het opnieuw creëren van traditionele financiële systemen. Juiste oplossingen kunnen echter een divers en gedecentraliseerd ecosysteem van solo-stakers bevorderen.”

Buterin sluit zijn blogpost af met een oproep aan de Ethereum-gemeenschap om moeilijke kwesties aan te pakken in plaats van ze te vermijden. Hij onderstreept het belang van het behouden en verbeteren van de unieke eigenschappen van Ethereum naarmate het netwerk groeit. In een aanvullende post op X toont Buterin zich tevreden met het open debat binnen de gemeenschap en prijst hij Ethereum’s cultuur van open discussie, zelfs bij kritiek op het protocol of ecosysteem.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie