Timo Bult Timo Bult
22/05/2024 06:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2024 15:00

Ethereum-oprichter: dit zijn de 3 grootste bedreigingen voor het netwerk

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum-oprichter: dit zijn de 3 grootste bedreigingen voor het netwerk

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH) heeft recent zorgen geuit over de decentralisatie van Ethereum. Hij richt zich op drie kernpunten: miner extractable value (MEV), liquid staking en de hoge hardwarekosten die vereist zijn voor het draaien van een node.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

MEV en de risico’s van centralisatie voor Ethereum

Buterin gaat in een recente blogpost in op MEV, dat verwijst naar de winst die geavanceerde node-operators kunnen behalen door de volgorde van transacties binnen een blok te wijzigen. De twee oplossingen die hij omschrijft om MEV tegen te gaan zijn: minimalisering (verminderen van MEV door een slim protocol ontwerp zoals bij CowSwap het geval is) en quarantaine (een poging om MEV volledig te elimineren via in-protocol technieken).

Hoewel MEV-quarantaine verleidelijk lijkt, waarschuwt Buterin dat dit het netwerk meer gecentraliseerd kan maken. Hij benadrukt dat als ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om transacties volledig te weren, dit kan leiden tot het uitlokken van aanvallen. Toch prijst hij de inspanningen van ontwikkelaars die werken aan MEV-quarantaine via concepten zoals transactielijsten, die de mogelijkheid om transacties uit het blok te weren verminderen.

Advertentie

Liquid staking en hoge vereisten

Het lage aantal solo Ethereum-stakers wordt ook besproken door Buterin. De meeste stakers kiezen voor staking via providers zoals cryptobeurs Coinbase of gedecentraliseerde opties zoals Lido of RocketPool. De complexiteit, hardwarevereisten en de minimale vereiste van 32 ETH voor solo-staking zijn voor velen onhaalbaar. Buterin erkent de vooruitgang in het verlagen van de kosten en complexiteit van solo-staking, maar benadrukt dat er meer kan worden gedaan.

Hij zegt: “verkeerde oplossingen kunnen leiden tot centralisatie en het opnieuw creëren van traditionele financiële systemen. Juiste oplossingen kunnen echter een divers en gedecentraliseerd ecosysteem van solo-stakers bevorderen.”

Buterin sluit zijn blogpost af met een oproep aan de Ethereum-gemeenschap om moeilijke kwesties aan te pakken in plaats van ze te vermijden. Hij onderstreept het belang van het behouden en verbeteren van de unieke eigenschappen van Ethereum naarmate het netwerk groeit. In een aanvullende post op X toont Buterin zich tevreden met het open debat binnen de gemeenschap en prijst hij Ethereum’s cultuur van open discussie, zelfs bij kritiek op het protocol of ecosysteem.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie