Roy van Krieken Roy van Krieken
21/03/2024 20:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/03/2024 17:46

Ethereum oprichter komt met oplossing voor groot netwerkprobleem

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Fundador de Ethereum: Tenemos que volver a nuestros antiguos valores

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Ethereum’s mede-oprichter, Vitalik Buterin, brengt onlangs een belangrijke kwestie aan het licht. In Taipei benadrukte Buterin de potentiële gevaren van centralisatie binnen het Ethereum netwerk. Met een slimme mix van kritiek en oplossingen biedt Buterin een inkijkje in de toekomst van Ethereum’s proof-of-stake (PoS) mechanisme.

Goed nieuws: Ethereum krijgt eigen ETF na goedkeuring in Hongkong
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Centralisatie: Het onzichtbare gevaar voor ETH

Al langer is de mate van centralisatie voor Ethereum een groot probleem. Het verwerken van transacties is namelijk in handen van slechts een handvol grote validator partijen. Geth, wat de allergrootste is van allemaal, heeft maar liefst 78,8% van de ‘execution client-laag’ in handen, en hiermee is het verantwoordelijk voor een overgrote meerderheid van het verwerken van transacties.

Ook op het gebied van staking zijn er problemen zichtbaar. Een aantal grote ‘staking pools’ domineren hier de markt en hebben dus eigenlijk te veel macht in handen, maar hier hoopt Buterin een oplossing op te hebben bedacht.

Een kernpunt in Buterin’s betoog is de zorg over de zogenaamde “luie stakers”, Ethereum-houders die niet individueel gaan staken, maar zich simpelweg aansluiten bij grote staking pools. Buterin noemt deze groep stakers “luie stakers”. Dit fenomeen draagt volgens Buterin bij aan een ongewenste concentratie van macht bij grote dienstverleners zoals Lido, Coinbase, en Binance, die aanzienlijke hoeveelheden ETH beheren. Lido alleen al beheert 30% van alle gestakede ether.

Advertentie

Rainbow Staking

Als mogelijke oplossing voor dit dilemma introduceert Buterin het concept van “rainbow staking”, een voorstel gericht op het decentraliseren van staking door het staken onder te verdelen in “zware” en “lichte” categorieën. De verantwoordelijk bij de lichte categorie is een stuk minder heftig en dwingend. Op deze manier zou het staken van ETH aantrekkelijker moeten worden voor solo-stakers, zonder dat zij zich aan moeten sluiten bij grote partijen zoals Coinbase en Lido.

De toekomst van Ethereum-staking

Buterin stelt een cruciale vraag over de lange termijn: hoe kunnen we “luie” ETH-houders motiveren om actief deel te nemen aan het stakingsproces zonder hun toevlucht te nemen tot gecentraliseerde oplossingen zoals staking pools en zo centralisatie in de hand te werken? Het vinden van een realistisch antwoord op deze vraag is volgens Buterin essentieel voor het opbouwen van een veilig en robuust stakingssysteem binnen Ethereum. Dit systeem zou niet alleen de decentralisatie bevorderen maar ook de veiligheid en integriteit van het netwerk waarborgen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie