Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
23/05/2023 12:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/05/2023 12:45

Ethereum oprichter Vitalik Buterin is zeer bezorgd over “re-staking”

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Sinds september vorig jaar wordt het Ethereum (ETH) netwerk draaiende gehouden door zogenoemde validators. Voorheen valideerden de miners nog de transacties op het netwerk, maar met de Merge evolueerde het consensusmechanisme van Ethereum van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). Het vastzetten van ether om zo een extra zakcentje te verdienen blijkt razend populair te zijn: het aantal gestakete ETH heeft nu namelijk een indrukwekkende mijlpaal bereikt.

Foto: sweeann/Shutterstock

De mede-oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, deelde onlangs zijn zorgen over het netwerk. Buterin doelde op initiatieven die extra functionaliteiten aan het staking proces toevoegen. Met name het re-staking principe van Eigen Layer, een bedrijf dat Ethereum staking toegankelijk maakt, baart hem zorgen. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Buterin pleit voor minimalisme 

Ethereum voerde in september 2022 de ‘Merge’ uit en maakte daarmee de overstap naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme. Sindsdien zien we steeds meer innovatieve ideeën op het gebied van staking. In een blogpost uit Buterin zijn bedenkingen over staking initiatieven die onnodige risico’s met zich meebrengen. Ze zouden namelijk de rol van Ethereum-validators een stuk ingewikkelder kunnen maken.

Volgens Vitalik is het belangrijk dat de primaire taak van validators om transacties te verifiëren niet uit het oog wordt verloren. Hij uitte zijn bezorgdheid dat het re-staken risico’s met zich mee zou kunnen brengen die de veiligheid van het netwerk zouden kunnen aantasten. Daarnaast kunnen dergelijke initiatieven de kosten voor validators verhogen. Buterin benadrukte de noodzaak om de uitbreiding van blockchain-consensus zorgvuldig te benaderen.

Functionaliteiten zoals re-staking kunnen volgens Buterin worden toegevoegd als ze niet zorgen voor extra validator taken in de toekomst. In plaats van de rol van Ethereum-consensus uit te breiden en de blockchain kwetsbaarder te maken, stelde Buterin voor om minimalistisch te werk te gaan:

“Er is een natuurlijke drang om de kern van de blockchain te proberen uit te breiden met steeds meer functionaliteiten omdat de kern van de blockchain het grootste economische impact heeft en een grote community ernaar kijkt, maar elke dergelijke uitbreiding maakt de kern zelf kwetsbaarder.”

Advertentie

Staking op Ethereum populair

Pas onlangs, tijdens de Shapella Upgrade op 12 april, konden gebruikers hun gestaked ether weer opnemen. Uiteindelijk koos maar een kleine groep dit te doen en wordt juist meer gestaket dan voorheen. Het netwerk beschikt over het grootste aantal validators van alle PoS blockchain projecten. Ook is het totale bedrag dat gestaked wordt verreweg het grootst. De totale waarde aan gestaked ETH komt neer op $34 miljard (18 miljoen ETH).

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Bitcoin naar $200.000, belangrijke ETF-goedkeuring verwacht
Ethereum ETF’s stunten op Wall Street – nieuwe recordkoers in zicht
Ethereum ETF-lancering wordt deze week eindelijk verwacht
Ethereum ETF-lancering wordt deze week eindelijk verwacht
Strategen van Citibank waarschuwen voor Amerikaanse recessie
Ethereum ETF’s op lanceerplatform: Citibank voorspelt vuurwerk
Advertentie