Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
23/05/2023 12:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/05/2023 12:45

Ethereum oprichter Vitalik Buterin is zeer bezorgd over “re-staking”

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Sinds september vorig jaar wordt het Ethereum (ETH) netwerk draaiende gehouden door zogenoemde validators. Voorheen valideerden de miners nog de transacties op het netwerk, maar met de Merge evolueerde het consensusmechanisme van Ethereum van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). Het vastzetten van ether om zo een extra zakcentje te verdienen blijkt razend populair te zijn: het aantal gestakete ETH heeft nu namelijk een indrukwekkende mijlpaal bereikt.

Foto: sweeann/Shutterstock

De mede-oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, deelde onlangs zijn zorgen over het netwerk. Buterin doelde op initiatieven die extra functionaliteiten aan het staking proces toevoegen. Met name het re-staking principe van Eigen Layer, een bedrijf dat Ethereum staking toegankelijk maakt, baart hem zorgen. 

Bitcoin en ethereum fondsen lekken geld, CoinShares legt uit waarom
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Buterin pleit voor minimalisme 

Ethereum voerde in september 2022 de ‘Merge’ uit en maakte daarmee de overstap naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme. Sindsdien zien we steeds meer innovatieve ideeën op het gebied van staking. In een blogpost uit Buterin zijn bedenkingen over staking initiatieven die onnodige risico’s met zich meebrengen. Ze zouden namelijk de rol van Ethereum-validators een stuk ingewikkelder kunnen maken.

Volgens Vitalik is het belangrijk dat de primaire taak van validators om transacties te verifiëren niet uit het oog wordt verloren. Hij uitte zijn bezorgdheid dat het re-staken risico’s met zich mee zou kunnen brengen die de veiligheid van het netwerk zouden kunnen aantasten. Daarnaast kunnen dergelijke initiatieven de kosten voor validators verhogen. Buterin benadrukte de noodzaak om de uitbreiding van blockchain-consensus zorgvuldig te benaderen.

Functionaliteiten zoals re-staking kunnen volgens Buterin worden toegevoegd als ze niet zorgen voor extra validator taken in de toekomst. In plaats van de rol van Ethereum-consensus uit te breiden en de blockchain kwetsbaarder te maken, stelde Buterin voor om minimalistisch te werk te gaan:

“Er is een natuurlijke drang om de kern van de blockchain te proberen uit te breiden met steeds meer functionaliteiten omdat de kern van de blockchain het grootste economische impact heeft en een grote community ernaar kijkt, maar elke dergelijke uitbreiding maakt de kern zelf kwetsbaarder.”

Advertentie

Staking op Ethereum populair

Pas onlangs, tijdens de Shapella Upgrade op 12 april, konden gebruikers hun gestaked ether weer opnemen. Uiteindelijk koos maar een kleine groep dit te doen en wordt juist meer gestaket dan voorheen. Het netwerk beschikt over het grootste aantal validators van alle PoS blockchain projecten. Ook is het totale bedrag dat gestaked wordt verreweg het grootst. De totale waarde aan gestaked ETH komt neer op $34 miljard (18 miljoen ETH).

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie