Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
23/02/2024 20:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 15:27

Ethereum oprichter waarschuwt voor risico’s van ‘Layer-2’ crypto netwerken

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum's Vitalik Buterin waarschuwt voor fusie van AI en crypto

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Vitalik Buterin, de visionaire oprichter van Ethereum (ETH), uitte onlangs zijn bezorgdheid over de groeiende complexiteit van Layer-2 (L2) oplossingen binnen de blockchain technologie. Op X wijst Buterin op de potentiële risico’s van overdreven ingewikkelde L2 netwerken. Dit terwijl dergelijke netwerken, zoals Optimism (OP) en Polygon (MATIC) de afgelopen paar jaar enorm in populariteit zijn gegroeid.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Layer-1 vs. Layer-2

In het blockchain landschap vormen Layer-1 (L1) netwerken de basis, hieronder vallen bijvoorbeeld Ethereum en Bitcoin (BTC). L2’s daarentegen ondersteunen L1 netwerken met het doel de transactieverwerking te verbeteren en kosten te verlagen, terwijl de veiligheid en decentralisatie ervan behouden blijven. Deze extra laag heeft geleid tot een diversiteit aan oplossingen, zoals rollups, side chains en state channels.

De ontwikkelingen rondom de steeds complexere L2 oplossingen zijn volgens Buterin niet per se een positieve trend. Hoewel deze bedoeld zijn om de schaalbaarheid van blockchain netwerken te verbeteren, brengen ze ook nieuwe risico’s met zich mee. Terwijl L1 netwerken over het algemeen snel kunnen herstellen van fouten of consensus problemen, kunnen fouten in de code van L2 oplossingen tot blijvende financiële verliezen leiden voor gebruikers, aldus Buterin.

Daarom pleit Buterin voor een meer gebalanceerde aanpak:

“Het zou de moeite waard kunnen zijn om enkele vrij geavanceerde L1 functies toe te voegen om de codebelasting van L2’s te verminderen en ze redelijk eenvoudig te maken”. 

Het beoogde resultaat? Minder kans op fouten en financiële risico’s voor gebruikers verminderen.

Advertentie

Buterin kijkt uit naar Verkle Trees

Buterin liet eerder deze week ook weten zich te verheugen op een toekomstige netwerk update, gericht op de implementatie van ‘Verkle Trees’. Deze aanpassing moet de functionaliteit van het netwerk aanzienlijk verbeteren.

De technologische vooruitgang zal de hardwarevereisten voor netwerk nodes verlagen en de synchronisatietijd drastisch verkorten, waardoor staking toegankelijker wordt voor een breder publiek. De introductie van Verkle Trees maakt een ‘stateless validator cliënt’ mogelijk, waardoor nodes met minimale harde schijfruimte kunnen opereren en bijna onmiddellijk kunnen synchroniseren met het netwerk.

Deze ontwikkeling is een stap voorwaarts in het realiseren van een efficiënter en inclusiever ecosysteem, waarbij meer individuen kunnen deelnemen aan staking zonder de noodzaak voor geavanceerde hardware.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie