Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
23/02/2024 20:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 15:27

Ethereum oprichter waarschuwt voor risico’s van ‘Layer-2’ crypto netwerken

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum's Vitalik Buterin waarschuwt voor fusie van AI en crypto

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Vitalik Buterin, de visionaire oprichter van Ethereum (ETH), uitte onlangs zijn bezorgdheid over de groeiende complexiteit van Layer-2 (L2) oplossingen binnen de blockchain technologie. Op X wijst Buterin op de potentiële risico’s van overdreven ingewikkelde L2 netwerken. Dit terwijl dergelijke netwerken, zoals Optimism (OP) en Polygon (MATIC) de afgelopen paar jaar enorm in populariteit zijn gegroeid.

Ethereum vs. Bitcoin: ETH verrast op debuutdag
Ethereum vs. Bitcoin: ETH verrast op debuutdag

Layer-1 vs. Layer-2

In het blockchain landschap vormen Layer-1 (L1) netwerken de basis, hieronder vallen bijvoorbeeld Ethereum en Bitcoin (BTC). L2’s daarentegen ondersteunen L1 netwerken met het doel de transactieverwerking te verbeteren en kosten te verlagen, terwijl de veiligheid en decentralisatie ervan behouden blijven. Deze extra laag heeft geleid tot een diversiteit aan oplossingen, zoals rollups, side chains en state channels.

De ontwikkelingen rondom de steeds complexere L2 oplossingen zijn volgens Buterin niet per se een positieve trend. Hoewel deze bedoeld zijn om de schaalbaarheid van blockchain netwerken te verbeteren, brengen ze ook nieuwe risico’s met zich mee. Terwijl L1 netwerken over het algemeen snel kunnen herstellen van fouten of consensus problemen, kunnen fouten in de code van L2 oplossingen tot blijvende financiële verliezen leiden voor gebruikers, aldus Buterin.

Daarom pleit Buterin voor een meer gebalanceerde aanpak:

“Het zou de moeite waard kunnen zijn om enkele vrij geavanceerde L1 functies toe te voegen om de codebelasting van L2’s te verminderen en ze redelijk eenvoudig te maken”. 

Het beoogde resultaat? Minder kans op fouten en financiële risico’s voor gebruikers verminderen.

Advertentie

Buterin kijkt uit naar Verkle Trees

Buterin liet eerder deze week ook weten zich te verheugen op een toekomstige netwerk update, gericht op de implementatie van ‘Verkle Trees’. Deze aanpassing moet de functionaliteit van het netwerk aanzienlijk verbeteren.

De technologische vooruitgang zal de hardwarevereisten voor netwerk nodes verlagen en de synchronisatietijd drastisch verkorten, waardoor staking toegankelijker wordt voor een breder publiek. De introductie van Verkle Trees maakt een ‘stateless validator cliënt’ mogelijk, waardoor nodes met minimale harde schijfruimte kunnen opereren en bijna onmiddellijk kunnen synchroniseren met het netwerk.

Deze ontwikkeling is een stap voorwaarts in het realiseren van een efficiënter en inclusiever ecosysteem, waarbij meer individuen kunnen deelnemen aan staking zonder de noodzaak voor geavanceerde hardware.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie