Foto: Grey82/Shutterstock
In een post op X heeft Vitalik Buterin twee doelen opgesteld voor de Ethereum Foundation (EF). Als eerste noemt hij dat gebruikers moeten profiteren van de eigenschappen van Ethereum. Als tweede geeft hij aan dat Ethereum weerbaar en gedecentraliseerd moet zijn en dat elke zwakte moet worden aangepakt.
De Ethereum Foundation heeft wel wat te doen de komende tijd. Wil je nu altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Whatsapp.
Wat moet er gedaan worden?
Doel 1: De Ethereum Foundation wil het netwerk veerkrachtiger maken door te zorgen dat het ecosysteem minder afhankelijk is van één centrale partij, zoals de Foundation zelf. Dat betekent bijvoorbeeld dat er verschillende onafhankelijke teams actief zijn, die elk op hun eigen manier bijdragen aan Ethereum.
Door deze diversiteit kunnen problemen bij één team of systeem niet meteen het hele netwerk platleggen. Daarnaast moet Ethereum zich blijven houden aan zijn kernwaarden, zelfs als er grote commerciële belangen zijn die in een andere richting trekken.
Ook wordt er gewerkt aan het versterken van de technische infrastructuur. Denk aan bescherming tegen censuur, en de mogelijkheid om te blijven functioneren, zelfs bij grote storingen in internet of hardware. Verder ligt de focus op decentralisatie en actief risicobeheer: zwakke plekken in het systeem moeten tijdig worden herkend en aangepakt.
Het tweede doel richt zich op gebruiksgemak: meer mensen moeten Ethereum kunnen gebruiken op manieren die echt iets opleveren in hun dagelijks leven. Bijvoorbeeld via financiële diensten op de blockchain, die betrouwbaarder of goedkoper zijn dan traditionele banken, vooral in landen met zwakke infrastructuur.
Daarnaast ziet men kansen in het bedrijfsleven. Ethereum kan hier zorgen voor meer transparantie, privacy en interoperabiliteit. Denk aan toepassingen waarbij bedrijven gebruikers privacy bieden zonder dat ze vertrouwen hoeven te stellen in één centrale partij.
Wat Ethereum níét wil stimuleren zijn bijvoorbeeld beurzen of wallets waar gebruikers de controle over hun eigen geld verliezen, of instellingen die alleen de schijn van veiligheid bieden zonder echte voordelen.
Nieuw leiderschap
De Ethereum Foundation heeft nieuwe leiders gevonden na het aftreden van Aya Miyaguchi. Hsiao-Wei Wang en Tomasz Stanczak hebben de moeilijke taak om de afgelopen teleurstellende tijd te doen vergeten en de kar weer op gang te trekken in de komende twee jaar.
Het zijn echte technische zwaargewichten, maar zullen zij deze uitdaging tot een goed einde brengen? De koers van Ethereum staat al tijden onder druk, ondanks de niet aflatende verbeteringen aan het Ethereum-protocol, zoals laatst nog de Pectra upgrade.
Na enkele controversiële tijden, waarin onder andere de verkoop van ETH door de stichting en een onduidelijke koers geen goed nieuws was voor de waarde van ETH, moeten de nieuwe leiders daar verandering in brengen. Hun strategie moet volstrekt duidelijk zijn.
De doelen zijn opgesteld om maximaal gebruik te bewerkstelligen van de Ethereum blockchain, zonder decentralisatie en weerbaarheid op te geven. Ook de veiligheid wordt stevig aangepakt.
De toekomst voor Ethereum
Met dit hele pakket aan doelen en maatregelen zou er hernieuwde belangstelling kunnen komen voor deze blockchain, zowel van ontwikkelaars en ontwerpers van apps, maar ook van investeerders. Ethereum heeft ook plannen om de Ethereum Virtual Machine te vervangen, dat zou nog een veel grotere verandering zijn en wellicht een zetje in de goede richting geven.
Er gebeurt veel bij Ethereum de laatste tijd. Zal dit het lauwe sentiment voor hun cryptocurrency kunnen omkeren?
Eerste 250 Nederlanders ontvangen vandaag Dogecoin gratis – DOGE naar $1?
Bitcoin beweegt weer voorbij de $100.000. Cryptobeurs Kraken viert de opleving van de markt: de eerste 250 Nederlanders die op de knop drukken, kunnen -tegen de huidige koers- zo’n 70 gratis DOGE claimen.
De actie is tijdelijk en het aantal plekken beperkt. Meedoen is gratis en zo geregeld.
🐶 DOGE meepakken🔥 Michaël van de Poppe: oude cryptostrategieën werken niet meer. Wat doe je nú met bitcoin en altcoins? Luister nu de podcast of sla ‘m op!