Erik Juffermans Erik Juffermans
12/01/2024 19:37 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2024 15:01

Ethereum plannen van oprichter Buterin krijgen kritiek

Ethereum-ETH more-coins-icon
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum's Vitalik Buterin waarschuwt voor fusie van AI en crypto

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Eerder vandaag schreven we dat Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH), graag een verhoging van de gas limiet per block zou zien. Volgens Ethereum ontwikkelaars is dit echter niet zo gemakkelijk. Een verhoging van de gas limiet zou namelijk de nodige problemen met zich meebrengen. Ook heeft de Ethereum Foundation andere grootste plannen aangekondigd.

Ethereum oprichter ziet AI als redder voor belangrijk netwerk obstakel
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Buterin krijgt kritiek

Buterin meent dat een verhoging van de gas limiet met 33 procent het netwerk sneller zou maken en meer capaciteit zou bieden. Dit klopt, maar het verhogen van de gas limiet per block heeft zeker een nadeel volgens Ethereum ontwikkelaars. Ben je nog niet bekend met het concept van gas limiet op Ethereum? Dan kun je het hier even rustig nalezen.

Marius van der Weijden, een ontwikkelaar van Ethereum, zegt dat het verhogen van de gas limiet lastig is. Het vergroten van de blocks zou namelijk de ‘blockchain state’ vergroten. Deze blockchain state bevat alle informatie over saldo’s en smart contracts op Ethereum.

De grootte van de Ethereum blockchain state is momenteel 267 Gigabyte. Wanneer de gas limiet met 33 procent wordt verhoogd, dan zal deze blockchain state volgens van der Weijden snel toenemen. In principe is dit geen groot probleem aangezien het opslaan van data goedkoop is. Waar het lastig wordt is de toegang tot de data.

“Toegang [tot de blockchain data] en het modificeren hiervan zal steeds langzamer worden. Er zijn nog geen concrete oplossingen voor het vergroten van de blockchain state.”

Aldus van der Weijden. Ook Ethereum teamleider Péter Szilágyi betwijfelt de plannen van Buterin. 

“Het verhogen [van de gas limiet] heeft zeker nadelen. De state zal sneller groeien, de synchronisatie tijd zal langzamer worden, en de potentie voor DoS aanvallen zal toenemen.”

Advertentie

Ethereum transactiekosten gaan omlaag

Buterin opperde de aanpassing om de schaalbaarheid van Ethereum te verhogen. Het schaalbaarheidsprobleem blijft namelijk een blok aan het been van het Ethereum netwerk. Een van de manieren om de schaalbaarheid van het netwerk te verhogen zijn Layer-2 blockchain zoals, Arbitrum (ARB) en Optimism (OP). 

De Ethereum Foundation heeft in betrekking tot deze Layer-2 blockchain nieuwe plannen aangekondigd. Zo wil de Foundation de gas fees, ook wel transactiekosten, van de Layer-2 blockchains gaan verlagen. Een exacte datum voor de verandering zijn nog niet aangekondigd, maar naar verwachting zal deze eind februari plaatsvinden.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie