Erik Juffermans Erik Juffermans
28/12/2023 15:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/12/2023 14:55

Gaat ethereum het winnen van bitcoin in 2024?

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Gaat ethereum het winnen van bitcoin in 2024?

Foto: Pdusit/Shutterstock

Bitcoin (BTC) investeerders hebben een geweldig jaar achter de rug. Maar investeerders in ethereum (ETH) zullen misschien iets minder tevreden zijn. De gedoodverfde nummer twee van de crypto wereld bleef namelijk een beetje achter ten opzichte van de rest van de crypto markt. Hoewel de ETH koers dit jaar ongeveer verdubbelde, steeg BTC daarentegen met ruim 160 procent. Als het aan analisten ligt kan 2024 echter het jaar van ethereum worden.

Bitcoin en ethereum fondsen lekken geld, CoinShares legt uit waarom
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ommekeer ETH gaat komen

Een blik op de ETH/BTC grafiek toont aan dat ethereum al sinds september 2022 in een neerwaartse trend zit ten opzichte van bitcoin. Volgens André Dragosch, hoofd van onderzoek bij ETC Group, kan hier in 2024 verandering in komen. Dit heeft te maken met de technologische ontwikkelingen van het Ethereum project en zijn positie als koploper als smart contract platform.

“Ether deed het minder goed dan bitcoin de laatste 12 maanden, maar ether kan beter gaan presteren dan bitcoin in de aanstaande 12 maanden,”

Aldus Dragosch in een rapport van ETC Group. De voornaamste reden voor deze prognose is volgens hem het deflatoire systeem van Ethereum. Sinds augustus 2021 maakt Ethereum gebruik van een “deflatoir burn mechanisme”. Dit houdt in dat er door middel van het vernietigen van ETH tokens tijdens transacties er meer tokens uit de circulatie verdwijnen dan dat er bij komen. 

Ethereum is dus in feite deflatoir in plaats van inflatoir. Ethereum tokens worden steeds schaarser naarmate het netwerk meer wordt gebruikt, en dit leidt vervolgens tot een waarde-appreciatie van ETH. Dit, in combinatie met aantrekkelijke staking beloningen voor investeerders, zal volgens Dragosch leiden tot een 2024 waarin de altcoin beter presteert dan bitcoin.

Advertentie

Ook crypto exchange Coinbase is optimistisch over Ethereum

Ook Coinbase acht de kans groot dat Ethereum in 2024 de neerwaartse trend ten opzichte van bitcoin zal doorbreken. Dit meldt de crypto exchange in een nieuw rapport.

“We denken dat de relatieve korting op ethereum de voorloper kan zijn van een ommekeer in 2024,”

Aldus het rapport. Maar het rapport van de crypto exchange plaatst hier wel een kanttekening bij. De transactie-opbrengsten voor Ethereum daalden in 2023 namelijk met 29 procent ten opzichte van 2022. Deze “on-chain inconsistentie” maakt op zijn beurt de deflatie cijfer van Ethereum ook inconsistent. De netwerk activiteit zal dus omhoog moeten als het aan Coinbase ligt.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie