Erik Juffermans Erik Juffermans
26/09/2022 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/09/2022 12:15

GPU prijzen in China kelderen na Ethereum merge

icon-ethereum
Ethereum nieuws
GPU prijzen in China kelderen na Ethereum merge

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

Na de recente ‘merge’ is het Ethereum (ETH) netwerk een proof of stake (PoS) blockchain.  Na het verlaten van het proof of work (PoW) systeem kan ether niet meer worden gemined, en zijn de graphic processing units (GPU), die hiervoor werden gebruikt, overbodig geworden. Dat is onmiddelijk te merken aan de prijzen van videokaarten, vooral in China. De prijzen van GPU’s in China hebben een historisch dieptepunt bereikt door een gebrek aan vraag van ether miners.

Ethereum kan na Bitcoin halving hard stijgen, zelfs als ETF wordt afgewezen
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Geen vraag voor mining GPU’s

Een GPU handelaar in Shanghai vertelt aan de South China Morning Post dat een samenkomst van gebeurtenissen tot deze situatie heeft geleid. Hij benoemt de vrije val van de bitcoin koers, het Chinese verbod op mining en de nieuwe COVID lockdowns in het Oost-Aziatische land als redenen op.

Volgens de handelaar is de Ethereum merge de druppel die de emmer liet overlopen. De laatste twee maanden voor de merge, begonnen de prijzen al te kelderen. Zelfs de waarde van de goedkoopste videokaarten daalde met 50%. 

“Een klant van me kocht eind vorig jaar een RTX 3080 voor 9400 Yuan (1356 euro). Nu is hij gedwongen hem weer te verkopen voor de helft van de prijs.”

Aldus de Chinese handelaar Liu. Dit is een groot contrast met het verleden toen de mining golf op zijn hoogst was.

“Toen de bitcoin mining golf op zijn piek zat, werden soms alle GPU’s in één keer opgekocht met cash. Door het coronavirus koopt niemand nieuwe computers meer, laat staan een nieuwe GPU.”

Goedkope videokaarten

Wang Lei, een andere GPU handelaar, verwacht niet dat de GPU’s nog veel goedkoper zullen worden. Volgens hem zijn de prijzen op het laagste niveau dat hij ooit heeft gezien.

Veel winkels en handelaren in China zijn afhankelijk van de verkoop van de waardevolle GPU’s. Het risico bestaat dat de vrije val van de GPU verkoopprijzen tot grootschalige faillisementen van electronicawinkels zal leiden. Anderen verwelkomen de prijsdalingen. Voor talloze gamers, programmeurs en zelfs astronomen betekent dit dat GPU’s een stuk betaalbaarder zijn.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie