Ivo Melchers Ivo Melchers
07/02/2024 17:57 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/02/2024 16:52

Grote Ethereum update gereed na laatste succesvolle generale repetitie

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Grote Ethereum update gereed na laatste succesvolle generale repetitie

Foto: REDPIXEL.PL/Shutterstock

Ethereum (ETH) staat aan de vooravond van zijn volgende grote netwerkupdate. De langverwachte ‘Dencun’ update is nu met succes geactiveerd op het derde en tevens laatste testnetwerk van Ethereum. Het is nu aftellen geblazen tot het stokje doorgegeven zal worden aan het mainnet.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum update geactiveerd op Holesky

Gisteren om 12:34 uur Nederlandse tijd werd Dencun geactiveerd op het zogenoemde Holesky testnet. Kort daarna werd de update met succes voltooid.

Holesky, dat vorig jaar september werd gelanceerd, wordt beschouwd als de meest grondige testomgeving voor Ethereum updates. Holesky bevat namelijk meer validators dan het mainnet van Ethereum.

Zoals gezegd was Holesky de laatste obstakel die de update moest doorstaan. Eerder werd Dencun ook al uitgerold op de andere twee testnetwerken, Goerli en Sepolia.

Testnetwerken bootsen een hoofdblockchain na en bieden ontwikkelaars de kans om eventuele bugs te verhelpen alvorens het mainnet aan de beurt is. Nu de grote update is gesimuleerd op alle testnetwerken, wacht alleen nog de officiële lancering.

De Dencun hard fork richt zich met name op het verbeteren van Ethereum’s schaalbaarheid. Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844, beter bekend als ‘proto-danksharding’, speelt een belangrijke rol hierin.

Proto-danksharding heeft als doel de transactiekosten voor rollups te verlagen en de beschikbaarheid van gegevens goedkoper te maken. Met rollups worden transacties buiten de layer-1 blockchain, in dit geval Ethereum, uitgevoerd en gebundeld in een enkele ‘samengevatte’ versie.

Hiervoor maken zogenoemde ‘blobs’ zijn intrede. Dit zijn datapaketten die zijn gekoppeld aan de bestaande transactieblokken van Ethereum en een specifieke opslagruimte bieden voor layer-2 rollups.

Advertentie

Wanneer gaat Dencun live op Ethereum mainnet?

Ethereum ontwikkelaars hebben vooralsnog geen officiële datum vastgesteld voor de uitrol op het mainnet. Hoofdontwikkelaar Tim Beiko meldde vorige week dat de exacte datum hoogstwaarschijnlijk morgen wordt bepaald tijdens de Ethereum All Core Developers Execution (ACDE) call.

Naar verwachting kunnen we ergens later deze maand of volgende maand de hard fork verwachten. Volgens Christine Kim, vicepresident van onderzoek bij het crypto-investeringsfonds Galaxy Digital, is er een waarschijnlijkheid van 80 procent dat Dencun tegen het einde van maart operationeel zal zijn. Voor een lancering in februari schat ze de kans op 40 procent.

Download nu s’werelds populairste gratis crypto tracker

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie