Ivo Melchers Ivo Melchers
07/02/2024 17:57 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/02/2024 16:52

Grote Ethereum update gereed na laatste succesvolle generale repetitie

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Grote Ethereum update gereed na laatste succesvolle generale repetitie

Foto: REDPIXEL.PL/Shutterstock

Ethereum (ETH) staat aan de vooravond van zijn volgende grote netwerkupdate. De langverwachte ‘Dencun’ update is nu met succes geactiveerd op het derde en tevens laatste testnetwerk van Ethereum. Het is nu aftellen geblazen tot het stokje doorgegeven zal worden aan het mainnet.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum update geactiveerd op Holesky

Gisteren om 12:34 uur Nederlandse tijd werd Dencun geactiveerd op het zogenoemde Holesky testnet. Kort daarna werd de update met succes voltooid.

Holesky, dat vorig jaar september werd gelanceerd, wordt beschouwd als de meest grondige testomgeving voor Ethereum updates. Holesky bevat namelijk meer validators dan het mainnet van Ethereum.

Zoals gezegd was Holesky de laatste obstakel die de update moest doorstaan. Eerder werd Dencun ook al uitgerold op de andere twee testnetwerken, Goerli en Sepolia.

Testnetwerken bootsen een hoofdblockchain na en bieden ontwikkelaars de kans om eventuele bugs te verhelpen alvorens het mainnet aan de beurt is. Nu de grote update is gesimuleerd op alle testnetwerken, wacht alleen nog de officiële lancering.

De Dencun hard fork richt zich met name op het verbeteren van Ethereum’s schaalbaarheid. Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844, beter bekend als ‘proto-danksharding’, speelt een belangrijke rol hierin.

Proto-danksharding heeft als doel de transactiekosten voor rollups te verlagen en de beschikbaarheid van gegevens goedkoper te maken. Met rollups worden transacties buiten de layer-1 blockchain, in dit geval Ethereum, uitgevoerd en gebundeld in een enkele ‘samengevatte’ versie.

Hiervoor maken zogenoemde ‘blobs’ zijn intrede. Dit zijn datapaketten die zijn gekoppeld aan de bestaande transactieblokken van Ethereum en een specifieke opslagruimte bieden voor layer-2 rollups.

Advertentie

Wanneer gaat Dencun live op Ethereum mainnet?

Ethereum ontwikkelaars hebben vooralsnog geen officiële datum vastgesteld voor de uitrol op het mainnet. Hoofdontwikkelaar Tim Beiko meldde vorige week dat de exacte datum hoogstwaarschijnlijk morgen wordt bepaald tijdens de Ethereum All Core Developers Execution (ACDE) call.

Naar verwachting kunnen we ergens later deze maand of volgende maand de hard fork verwachten. Volgens Christine Kim, vicepresident van onderzoek bij het crypto-investeringsfonds Galaxy Digital, is er een waarschijnlijkheid van 80 procent dat Dencun tegen het einde van maart operationeel zal zijn. Voor een lancering in februari schat ze de kans op 40 procent.

Download nu s’werelds populairste gratis crypto tracker

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Advertentie