Timo Bult Timo Bult
14/02/2022 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/02/2022 17:15

Hoe deze hacker oneindig veel ethereum had kunnen maken

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Hoe deze hacker oneindig veel ethereum had kunnen maken

Foto: Panorama Images/Shutterstock

Blockchains en alles erop en eraan draaien op computercode. Ontelbaar veel regels code maken uiteindelijk een gedecentraliseerd wereldwijd netwerk mogelijk waarover gebruikers met een druk op de knop enorme bedragen kunnen verzenden en applicaties kunnen gebruiken. Maar zo nu en dan zit er een fout in de code. Dit keer ontdekte Jay Freeman een probleem in Optimism. Hiermee zou hij oneindig veel ethereum (ETH) aangemaakt kunnen hebben. Maar deed hij dit ook?

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum layer-2 met bug

Freeman is softwareontwikkelaar en hem viel iets op aan de code van Optimism. Dit is een zogenoemde layer-2 schalingsoplossing op Ethereum gebouwd. Het doel van Optimism is om goedkope en snelle transacties mogelijk te maken voor gebruikers, en dan met name kleine “nano transacties.”

Om te kunnen begrijpen hoeveel schade de door Freeman ontdekte bug had kunnen aanrichten, moeten we eerst begrijpen hoe Optimism werkt. Om snelle transacties met Optimism te kunnen doen dienen gebruikers eerst echte ETH coins vast te zetten als onderpand.

Zodra de gebruiker dit heeft gedaan ontvangt diegene “OETH,” oftewel de Optimism versie van ethereum. Deze kan dan vervolgens tegen lage kosten via het Optimism netwerk verstuurd worden.

“SELFDESTRUCT”

Freeman ontdekte dat hij ethereum vast kon zetten, de OETH in ontvangst kon nemen en daarna het smart contract kon vernietigen middels de SELFDESTRUCT-functie. De echte ETH in het contract werd dan teruggestuurd naar Freemans wallet terwijl de OETH bleef bestaan.

Je kan je misschien voorstellen wat een kwaadwillende hacker hiermee zou kunnen doen. Zo had hij oneindig veel OETH aan kunnen maken:

“Met je onbeperkte aanbod van IOU’s [in dit geval OETH], zou je naar elke gedecentraliseerde beurs op de L2 kunnen gaan en met hun economieën knoeien, door enorme hoeveelheden andere tokens op te kopen.”

Advertentie

Freeman kiest voor beloning

Gelukkig loopt deze bug niet weer uit op een enorm verlies van crypto, zoals wel het geval was bij de recente Wormhole hack. Freeman koos er namelijk voor om het probleem aan te kaarten. Hiervoor werd hij rijkelijk beloond met in totaal $2 miljoen aan ‘bug bounty’ beloningen!

(Boba Network is een fork van Optimism en had dus dezelfde bug in de code).

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie