Is Ethereum kwetsbaar in de aanloop naar de merge?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Hoe staat het met de censuur op Ethereum?

Foto: Shutterstock/sdecoret

Een tijdje terug was te lezen dat Ethereum (ETH) niet echt decentraal te noemen was. Een overgrote meerderheid van de nodes was namelijk in handen van slechts een handvol grote partijen. Experts maken zich om deze reden enigszins zorgen, vooral in de aanloop van de extreem belangrijke merge over een paar weken tijd.

Ethereum nodes

Een  significante meerderheid, 69% om precies te zijn, van de meer dan 4.500 nodes van het Ethereum netwerk in handen zijn van slechts drie grote cloud-service aanbieders. Ethereum nodes zijn computers die verbonden zijn met netwerk en informatie heen en weer versturen om zo transacties te valideren. Nodes zijn een cruciaal onderdeel van het netwerk dus.

De grootste van de drie is Amazon Web Services (AWS). Meer dan 50% van alle Ethereum nodes zijn hier gevestigd. Op plek twee staat Hetzner met 15% en op de derde plek staat OVH, met 4,1%. Deze partijen hebben in theorie dus best wel veel macht over het Ethereum netwerk en experts waarschuwen dat dit tot kwetsbaarheden kan leiden in de toekomst, vooral wanneer het netwerk na de merge overschakelt naar een proof-of-stake consensus model.

Ontwikkelaar reageert

Een lead-developer van het Ethereum netwerk, Péter Szilágyi, reageert op dit punt. Volgens hem klopt het verhaal enigszins en zijn zij ook al langere tijd bezig om dit te veranderen. Echter, zo makkelijk blijkt dat niet te zijn. 

Het draaien van een node is op dit moment erg duur. Dat is precies de reden waarom node operators gebruik maken van cloud services zoals Amazon. Er bestaat een mogelijkheid om de kosten voor node operators significant te verlagen, dat beschrift Szilágyi, maar dit komt uiteraard ook weer met haken en ogen.

Hij beweerde dat er al sinds Devcon IV naar wordt gestreefd om de database te snoeien, ofwel prunen. Pruning verwijst naar het verkleinen van de grootte van de blockchain tot een punt waarop ontwikkelaars een betrouwbaar register kunnen maken met een bepaalde grootte.

Szilágyi voegde eraan toe dat het idee destijds op hevig verzet stuitte en dat de huidige centralisatie in nodes daar een direct gevolg van is. Aan de ene kant is er dus wel degelijk sprake van een zwakke plek, en Ethereum ontwikkelaars zijn zich hiervan bewust. Maar klaarblijkelijk is het niet nog ernstig genoeg om echt stappen te ondernemen.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie