Roy van Krieken Roy van Krieken
12/04/2024 12:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/04/2024 11:23

Nieuwe Ethereum upgrade maakt het verliezen van private keys verleden tijd

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk ondervindt problemen dankzij unieke ‘BlobScriptions’

Foto: Nijat Nasibli/Shutterstock

De wereld van cryptocurrencies staat nooit stil, en Ethereum (ETH) bewijst dit eens te meer met de aankomende Pectra hard fork. Deze update, die ergens tussen eind 2024 en begin 2025 verwacht wordt, zou wel eens een gamechanger kunnen zijn voor gebruikers die vaak worstelen met hun private keys. Met de nieuwe Ethereum Improvement Proposal (EIP) 3074, die officieel bevestigd is voor deze update, introduceert Ethereum een baanbrekende ‘social recovery’ functie.

Nederlandse crypto-analist: ‘Er zijn signalen voor een groene week’
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Wat betekent deze Ethereum upgrade?

Simpel gezegd: de nieuwe functie stelt gebruikers in staat om de controle over hun crypto te herwinnen zonder de noodzaak van de beruchte seed phrases. Voordat gebruikers echter van deze functie kunnen profiteren, moeten zij hun bezittingen overdragen aan een zogenoemd ‘invoker contract’. Dit contract zal vervolgens alle toekomstige transacties namens de gebruiker uitvoeren. Het concept is revolutionair omdat het gebruikers in staat stelt hun crypto te herstellen door middel van een digitale handtekening, mochten zij hun toegangscodes verliezen of vergeten.

Voorheen waren gebruikers feitelijk hun crypto voor altijd kwijt in het scenario dat zij hun private keys zouden verliezen. Dit was tot op heden altijd een groot probleem voor veel mensen.

Advertentie

Veiligheidszorgen en nieuwe mogelijkheden voor ETH

Hoewel deze nieuwe mogelijkheid veel potentie biedt, brengt het ook bepaalde risico’s met zich mee. Zoals Ethereum Foundation onderzoeker Domothy benadrukte, kunnen fondsen mogelijk worden afgetapt als gebruikers hun assets delegeren aan een kwaadwillend of nep invoker contract. Er wordt echter verwacht dat er na de Pectra upgrade diverse formeel geverifieerde en volledig nagetrokken invoker contracten beschikbaar zullen komen, waardoor een verkeerd contract kiezen niet zo makkelijk gaat zijn.

Daarnaast biedt EIP-3074 ook andere voordelen, zoals het mogelijk maken van transacties zonder dat er ether in de wallet zit. Dit opent de deur voor wat Cygaar, een prominente crypto-analist, beschrijft als ‘massa retail adoptie’, omdat de entiteit achter het invoker contract de kosten voor dergelijke transacties vooraf kan betalen.

Met miljarden dollars aan cryptocurrency die in het verleden verloren zijn gegaan door vergeten of verloren private keys, kan deze update een cruciale ommekeer betekenen voor de beveiliging van crypto. Een grote stap in de goede richting, al zal het nog wel een poosje duren voordat de update live gaat.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie