Thom Derks Thom Derks
09/11/2022 12:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2022 12:45

Noord-Korea gebruikt Tornado Cash voor financiering nucleaire wapens

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Noord-Korea steelt 80% minder crypto, maar het klinkt beter dan het is

Foto: Gwoeii/Shutterstock

De Amerikaanse overheid heeft vandaag een update uitgevaardigd over het verbod op Tornado Cash. Eerder claimde het Amerikaanse ministerie van financiën dat Tornado Cash een belangrijke tool was voor Noord-Koreaanse hackers. Nu gaat het verder door te stellen dat het een belangrijke rol speelt in het programma voor nucleaire wapens van het land.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Verbod van augustus

In augustus werd door de Amerikaanse overheid een algeheel verbod uitgevaardigd op het gebruik van Tornado Cash. Als gevolg daarvan is de Ethereum (ETH) blockchain nu grotendeels gecensureerd door gecentraliseerde partijen die geen Tornado Cash transacties meer opnemen in hun blokken. In theorie kan dat compleet uit de hand lopen, waardoor het voor sommige mensen onmogelijk wordt om Ethereum nog te gebruiken.

Het is een ontwikkeling die we zeker in de gaten moeten houden, want uiteindelijk is de technologie door Satoshi Nakamoto bedacht als iets wat onafhankelijk van gecentraliseerde machten opereert. Op dit moment lijkt daar in ieder geval zeker geen sprake van.

Tornado Cash is een tool om transacties op het Ethereum-netwerk te anonimiseren. Overigens werkt dat slechts tot op zeker hoogte, want het is achteraf nog wel mogelijk om te zien welke adressen met het protocol in contact zijn geweest. Voor die adressen is het daarna lastig om nog Ethereum in fiatgeld om te zetten bij gecentraliseerde beursplatformen en brokers. Die moeten zich immers aan de regels van de overheid houden.

Advertentie

Kleine overwinning voor crypto

Overigens bevat de update van de Amerikaanse overheid een kleine overwinnen voor de crypto-gemeenschap. Het geeft namelijk aan dat het niet langer de oprichters, ontwikkelaars, leden van de DAO of gebruikers van het project zijn die als schuldigen worden aangewezen.

Daarmee geeft het zich in feite over in de rechtszaak die CoinCenter kortgeleden is gestart om op dit onderdeel gerechtigheid te halen. De volledige focus van de Verenigde Staten lijkt nu op Noord-Korea te liggen en de manieren waarop zij Tornado Cash gebruiken om gevaarlijke staatsprogramma’s te ondersteunen.

In eerste instantie claimde de Amerikaanse overheid dat er sinds de start in 2019 ruim 7 miljard dollar aan crimineel geld door de applicatie stroomde. Blockchain-bedrijf Elliptic stelde dat bedrag later bij naar 1,5 miljard dollar.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie