Kevin Schijven Kevin Schijven
11/01/2024 12:20 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/01/2024 11:58

Waarom stijgt juist ethereum zo hard na de bitcoin ETF goedkeuring?

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Cardano (ADA) zet verwachte stijging vanuit groene zone in naar $1

Foto: Champ008/Shutterstock

Gisteravond was het eindelijk zover: de Amerikaanse toezichthouder had eindelijk de eerste bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s), of beursgenoteerde fondsen, goedgekeurd.

De bitcoin koers reageert echter vooralsnog een stuk minder heftig dan werd verwacht. Een sterkere reactie volgt mogelijk nog later vandaag wanneer de ETF’s daadwerkelijk lanceren.

Ondertussen lijkt echter de aandacht alweer te zijn verschoven naar de volgende hype: de spot ethereum (ETH) ETF.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin koers reageert opvallend zwak op ETF nieuws

Het heeft jaren geduurd, maar eindelijk heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste spot bitcoin-ETF’s goedgekeurd, en zelfs 11 aanvragen tegelijkertijd.

De bitcoin koers reageert echter nauwelijks op het nieuws. De BTC prijs schoot kort richting de $48.000, maar viel vervolgens direct terug naar de $46.500.

Vanochtend maakte bitcoin zelfs een dip terug naar 45.600 en het lukt momenteel nog niet om verder te herstellen dan $46.300. Dat is een veel zwakkere reactie dan de markt had verwacht.

Er bestaat een kans dat de actie pas echt begint wanneer de ETF’s ook daadwerkelijk lanceren. De verwachting is dat dit om 15:30 Nederlandse tijd zal zijn, wanneer de reguliere beurzen in de Verenigde Staten openen.

Advertentie

ETF hype slaat over naar ethereum, koers stijgt hard

Ondertussen speculeert de crypto markt dat de zwakke reactie komt doordat de bitcoin-ETF al enigszins is ingeprijsd. De grote vermogensbeheerders, waaronder BlackRock, dienden namelijk hun aanvragen al afgelopen zomer in bij de SEC.

Sindsdien is de koers hard gestegen, al gebeurde dat eigenlijk pas vanaf oktober. Desalniettemin had de BTC prijs zonder de ETF aanvragen mogelijk nog steeds rond de $30.000 gelegen, of wellicht zelfs lager.

Dat is dan ook precies de reden waarom analisten denken dat ethereum momenteel hard stijgt. Nu dat de Amerikaanse spot bitcoin-ETF een feit is, verschuift de aandacht naar de aanvragen voor de volgende ETF, die van ethereum.

Een aantal van de eerdergenoemde vermogensbeheerders, waaronder BlackRock, hadden allemaal een paar maanden geleden ook aanvragen voor spot ethereum-ETF’s ingediend bij de SEC.

De definitieve deadlines voor de eerste aanvragen lopen af tegen het eind van mei. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan kiest de SEC er mogelijk wederom voor om pas op het allerlaatste moment zijn beslissing bekend te maken.

Daarom schat ETF-expert Eric Bulchanas van Bloomberg de kans op 70% in dat de SEC tegen mei de eerste spot ethereum-ETF zal goedkeuren.

Ondertussen trekt de ethereum koers al sterk aan. ETH kwam afgelopen nacht kort boven $2.640 uit en lijkt vanochtend boven $2.600 grip te vinden. Ethereum staat vandaag maar liefst 8,1% in de plus.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie