Kevin Schijven Kevin Schijven
11/01/2024 12:20 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/01/2024 11:58

Waarom stijgt juist ethereum zo hard na de bitcoin ETF goedkeuring?

Gisteravond was het eindelijk zover: de Amerikaanse toezichthouder had eindelijk de eerste bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s), of beursgenoteerde fondsen, goedgekeurd.

De bitcoin koers reageert echter vooralsnog een stuk minder heftig dan werd verwacht. Een sterkere reactie volgt mogelijk nog later vandaag wanneer de ETF’s daadwerkelijk lanceren.

Ondertussen lijkt echter de aandacht alweer te zijn verschoven naar de volgende hype: de spot ethereum (ETH) ETF.

Ethereum vs. Bitcoin: ETH verrast op debuutdag
Ethereum vs. Bitcoin: ETH verrast op debuutdag

Bitcoin koers reageert opvallend zwak op ETF nieuws

Het heeft jaren geduurd, maar eindelijk heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste spot bitcoin-ETF’s goedgekeurd, en zelfs 11 aanvragen tegelijkertijd.

De bitcoin koers reageert echter nauwelijks op het nieuws. De BTC prijs schoot kort richting de $48.000, maar viel vervolgens direct terug naar de $46.500.

Vanochtend maakte bitcoin zelfs een dip terug naar 45.600 en het lukt momenteel nog niet om verder te herstellen dan $46.300. Dat is een veel zwakkere reactie dan de markt had verwacht.

Er bestaat een kans dat de actie pas echt begint wanneer de ETF’s ook daadwerkelijk lanceren. De verwachting is dat dit om 15:30 Nederlandse tijd zal zijn, wanneer de reguliere beurzen in de Verenigde Staten openen.

Advertentie

ETF hype slaat over naar ethereum, koers stijgt hard

Ondertussen speculeert de crypto markt dat de zwakke reactie komt doordat de bitcoin-ETF al enigszins is ingeprijsd. De grote vermogensbeheerders, waaronder BlackRock, dienden namelijk hun aanvragen al afgelopen zomer in bij de SEC.

Sindsdien is de koers hard gestegen, al gebeurde dat eigenlijk pas vanaf oktober. Desalniettemin had de BTC prijs zonder de ETF aanvragen mogelijk nog steeds rond de $30.000 gelegen, of wellicht zelfs lager.

Dat is dan ook precies de reden waarom analisten denken dat ethereum momenteel hard stijgt. Nu dat de Amerikaanse spot bitcoin-ETF een feit is, verschuift de aandacht naar de aanvragen voor de volgende ETF, die van ethereum.

Een aantal van de eerdergenoemde vermogensbeheerders, waaronder BlackRock, hadden allemaal een paar maanden geleden ook aanvragen voor spot ethereum-ETF’s ingediend bij de SEC.

De definitieve deadlines voor de eerste aanvragen lopen af tegen het eind van mei. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan kiest de SEC er mogelijk wederom voor om pas op het allerlaatste moment zijn beslissing bekend te maken.

Daarom schat ETF-expert Eric Bulchanas van Bloomberg de kans op 70% in dat de SEC tegen mei de eerste spot ethereum-ETF zal goedkeuren.

Ondertussen trekt de ethereum koers al sterk aan. ETH kwam afgelopen nacht kort boven $2.640 uit en lijkt vanochtend boven $2.600 grip te vinden. Ethereum staat vandaag maar liefst 8,1% in de plus.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie