Redactie Redactie
04/06/2022 19:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/06/2022 19:04

Alles wat je moet weten over cyclische aandelen

icon-finance
Finance nieuws
Alles wat je moet weten over cyclische aandelen

Foto: Vitezslav Vylicil/Shutterstock

Er zijn tal van verschillende soorten crypto’s en aandelen. In dit artikel vertelt Alphastocks je meer over zogenaamde cyclische aandelen. Benieuwd wat dit inhoudt en hoe je hiermee rekening kunt houden?

Cyclische aandelen zijn, eenvoudig gezegd, aandelen die rechtstreeks worden beïnvloed door veranderingen in de algemene economie. Meestal verkopen ze consumptiegoederen die vaak meer worden gekocht wanneer een economie bloeit, maar minder tijdens een economische recessie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cyclische aandelen begrijpen

De typische economische cyclus bestaat uit vier verschillende fasen: expansie, piek, recessie en herstel. Cyclische aandelen volgen deze cyclus op de voet. Wanneer de economie een expansie doormaakt, hebben mensen doorgaans meer geld om uit te geven aan niet-noodzakelijke aankopen. Dit gaat door tot de piek en cyclische aandelen kunnen in deze periodes een enorme groei vertonen.

Aan de andere kant, wanneer de economie begint te krimpen en in een recessie belandt, zullen deze niet-essentiële uitgaven vaak het eerste zijn waar consumenten op zullen bezuinigen. De bestedingen stoppen en deze voorraden kunnen snel beginnen te dalen. In ernstige gevallen kan de dip zo groot zijn dat ooit winstgevende bedrijven zelfs failliet kunnen gaan.

Advertentie

Voorbeelden van cyclische aandelen

Er zijn een groot aantal industrieën die het meestal goed doen wanneer een economie groeit. Deze omvatten restaurants, luchtvaart, hotels, mode en de auto-industrie om er maar een paar te noemen. Deze sectoren hebben gemeen dat ze allemaal goederen of diensten leveren die als niet-essentiële aankopen kunnen worden beschouwd.

Mensen moeten misschien in een auto rijden, maar ze hoeven meer dan waarschijnlijk geen gloednieuwe te kopen. Iedereen moet gekleed zijn, maar dat kan ook zonder naar dure modewinkels te gaan. Wanneer de economie vertraagt, zullen de mensen bijgevolg hun geld niet meer uitgeven aan deze specifieke goederen en diensten.

Bekende voorbeelden van cyclische aandelen zijn KLM, McDonalds, Tesla en Ford. Deze aandelen kunnen volatiel zijn, vooral in tijden van economische onzekerheid, maar kunnen een groot groeipotentieel bieden in tijden van economische groei.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Voorbeelden van niet-cyclische aandelen

In tegenstelling hiermee worden niet-cyclische aandelen als ‘veilig’ beschouwd, ongeacht hoe de economie het doet. Zij verkopen gewoonlijk goederen en diensten die als noodzakelijk worden beschouwd. Deze aandelen worden ook wel “defensieve” aandelen genoemd omdat ze beleggers een verdediging bieden tegen het veranderende economische tij. Bekende voorbeelden van niet-cyclische aandelen zijn PepsiCo, Coca-Cola, Unilever en Ahold Delhaize. Deze aandelen bieden stabiliteit gedurende een economische cyclus, maar hebben geen echt groot groeipotentieel.

Cyclische aandelen kunnen zeker een waardevol onderdeel zijn van een gediversifieerde portefeuille, maar er moet zeker aandacht worden besteed aan het beheren van hun volatiliteit. Voordat je in cyclische aandelen belegt, is het de moeite waard de tijd te nemen om je eigen niveau van risicotolerantie te bepalen. Cyclische aandelen bieden een groot groeipotentieel, maar je moet voorbereid zijn op hun onvermijdelijke daling zodra de economie in een recessie terechtkomt.

Als je klaar bent om te beginnen met beleggen heb je een betrouwbare en goedkope broker nodig. De meeste aandelen kun je tegen lage tarieven kopen bij BuxZero of DEGIRO.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!


Disclaimer: De meningen en uitspraken die in dit artikel worden gedeeld zijn alleen van de auteur en weerspiegelen of vertegenwoordigen niet noodzakelijk de meningen en standpunten van Crypto Insiders.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie