Dividend Beleggen: Wat het is en hoe te beginnen

icon-finance
Finance nieuws

Foto: Shutterstock/Olivier Le Moal

Dividendbeleggen is een strategie waarbij aandelen worden gekocht die regelmatig dividenden uitkeren. Er kan gebruik worden gemaakt van de kracht van samengestelde rendementen om extra inkomsten uit beleggingen te genereren bovenop een koersstijging. Maar hoe werkt dit precies en hoe kun je beginnen met dividendbeleggen? Alphastocks vertelt je hier alles over in dit artikel.

Wat is dividendbeleggen?

Dividendbeleggen is een strategie voor het genereren van passief inkomen uit je beleggingen door aandelen te kopen die regelmatig dividend uitkeren. Een goed beginpunt is het samenstellen van een lijst van aandelen met hoge en stabiele dividenduitkeringen. Analyseer vervolgens elk bedrijf om te zien of ze geschikt zijn. Het kopen van dividendaandelen is een populaire benadering voor beleggers die cashflow willen genereren.

Dividendaandelen zijn vaak minder volatiel dan groeiaandelen. Daarom is focussen op dividendaandelen een aanpak die aantrekkelijk is voor beleggers met een lagere risicotolerantie. Dividendbeleggen is een strategie die beleggers twee bronnen van potentiële winst biedt:

  1. De inkomsten uit regelmatige dividenduitkeringen
  2. De groei van de aandelenkoers na verloop van tijd

Wanneer je de dividenduitkeringen gebruikt om meer aandelen van het dividenduitkerende aandeel te kopen, laat je jouw portefeuille profiteren van wat bekend staat als enhanced compounding.

Hoe werkt dividendbeleggen?

Een dividend is een betaling die een bedrijf doet aan zijn aandeelhouders, meestal op regelmatige basis. Veel beleggers, vooral beginnende beleggers, voelen zich aangetrokken tot dividendbeleggen vanwege de hands-off benadering: je koopt het aandeel en gebruikt de dividenduitkeringen om meer aandelen te kopen. Dividenden zijn aantrekkelijk, omdat de dividenduitkering vaak hoger zijn dan de rente op bijvoorbeeld spaarrekeningen of obligaties. Door genoeg geld te steken in de dividendaandelen, kan een belegger regelmatig passief inkomen verdienen.

Voordelen van dividendbeleggen:

  • Wie rijkdom wil opbouwen, laat compounding (rente-op-rente) zijn werk doen door de dividenden na verloop van tijd te herinvesteren. Elk jaar zul je meer aandelen hebben naarmate de dividenden worden uitgekeerd.
  • Herbelegde dividenden vormen een solide basis voor het genereren van (extra) inkomsten. Op de lange termijn zijn dividenden veel stabieler dan winsten of cashflow.
  • Dividendaandelen zijn over het algemeen minder volatiel.

Nadelen van dividendbeleggen

  • Aangezien dividendrendementen meestal in het 2-3%-bereik liggen, heb je veel geld nodig om een inkomen te genereren waar je echt van kunt leven.
  • Aangezien al het geld dat als dividend wordt uitgekeerd niet opnieuw in het bedrijf wordt geïnvesteerd, kunnen te royale dividenden een rode vlag zijn. Het kan betekenen dat het bedrijf marktaandeel verliest, te veel schulden heeft en hier dividend van betaalt, etc.
  • Dividend verzoorzaakt een directe daling van de koers. Het betaalde dividend komt direct uit het vermogen van het bedrijf waarin je investeert. De waarde van het bedrijf daalt daardoor evenredig met de waarde van het uitgekeerde dividend. Een dividendrendement van 2%, betekent (bijna altijd) ook een daling van 2%. Het heeft dus geen enkele zin om dividend aandelen te kopen voor divdend en daarna weer te verkopen.
  • De overheid ziet dividenduitkeringen als inkomsten en daar moet natuurlijk belasting over betaald worden. In Nederland is de dividendbelasting 15% van het ontvangen bedrag, maar in het buitenland vaak hoger.
  • Het opbouwen van een groot vermogen wordt vooral mogelijk gemaakt door het effect van rente-op-rente op de lange termijn. Dit sneeuwbaleffect wordt veroorzaakt doordat je niet alleen rendement behaalt op je inleg, maar ook op eerder behaalde rendementen. Wanneer je dividenden laat uitkeren en deze niet handmatig herinvesteert in de aandelenmarkt, zal je minder profijt hebben van het rente-op-rente effect.

Tip: Kijk uit voor aandelen met een hoog dividendrendement en een hoge koers-winstverhouding. Als hun aandelen om te beginnen relatief duur zijn, is het minder waarschijnlijk dat dividendbetalers marktkloppende rendementen zullen opleveren. Merk op dat dit niet altijd het geval is en dat elk bedrijf op zijn eigen merites moet worden beoordeeld.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Finance nieuws

Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Advertentie