Thom Derks Thom Derks
01/08/2023 13:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/08/2023 13:30

Economie Amerika minder gevoelig voor rente, bullish voor bitcoin?

icon-finance
Finance nieuws
FTX topman lanceert politiek actiecomité met focus op crypto

Foto: BeataGFX/Shutterstock

De Amerikaanse economie is door de jaren heen fundamenteel veranderd en lijkt op dit moment een stuk minder gevoelig voor renteverhogingen. Het afgelopen jaar verhoogde de Amerikaanse centrale bank agressief de rente van 0,25 naar de huidige 5,50 procent en vooralsnog veroorzaakte dat geen recessie.

In de macro-economische update van vandaag leggen we uit waarom dit bullish is voor de bitcoin koers.

Dit bedrijf pikt Apple’s plek op lijst grootste bedrijven ter wereld
Dit bedrijf pikt Apple's plek op lijst grootste bedrijven ter wereld

De robuuste Amerikaanse economie

Op het moment van schrijven ligt de werkloosheid in de Verenigde Staten op 3,6 procent en dat is extreem laag. Sinds 1960 is de werkloosheid slechts 15 procent van de tijd minder dan 4 procent geweest. De lage werkloosheid van dit moment is extra bijzonder, omdat de Amerikaanse centrale bank de laatste 16 maanden agressief de rente verhoogde om de inflatie omlaag te drukken.

Ondanks de meest agressieve rentecampagne sinds 1981 en een omgekeerde rentecurve zit Amerika (nog niet tenminste) in een recessie. De belangrijkste reden daarvoor lijkt de fundamentele verandering die de Amerikaanse economie de afgelopen tientallen jaren doormaakte.

Van de jaren 50 tot en met de jaren 70 draaide de Amerikaanse economie vooral om de huizenmarkt en industrie. De enige manier om destijds een huis te financieren was via een 30-jarige hypotheek met een vaste rente.

Hypotheekverstrekkers leenden het geld van hun spaarders voor korte perioden om de langlopende hypotheken te verstrekken. Als de Amerikaanse centrale bank dan plotseling de rente verhoogde, konden banken in de problemen komen. De rente die ze dan op kortlopende leningen aan spaarders betaalden lag dan plotseling hoger dan de rente die ze ontvingen op 30-jarige hypotheken.

Kortom: banken maakten dan verlies en dat levert problemen (recessies) op.

Advertentie

De moderne Amerikaanse economie en bitcoin

Als we naar de moderne Amerikaanse economie kijken, dan zien we een economie die vooral draait op de dienstensector. Die sector is een stuk minder gevoelig voor veranderingen in de rente dan bijvoorbeeld de huizenmarkt en de industrie.

Om die reden reageert de Amerikaanse economie (in ieder geval op de korte termijn) een stuk minder op renteverhogingen van de centrale bank. Vergis je echter niet, de renteverhogingen kunnen alsnog een gigantische impact hebben op de waardes van risico-assets.

Het betekent simpelweg dat de economie meer weerbaar is dan in het verleden. Historisch gezien is het echter ook niet vreemd dat we nog geen recessie zagen. In het verleden is het slechts éénmaal voorgekomen dat een recessie begon binnen 19 maanden nadat de Federal Reserve zijn eerste renteverhoging doorvoerde.

Inmiddels zitten we 16 maanden in de campagne van de Amerikaanse centrale bank en moeten we dus nog zeker niet te vroeg juichen.

Voor de bitcoin koers zou het echter fantastisch zijn als de Amerikaanse economie een recessie weet te omzeilen. Normaal gesproken verliezen mensen tijdens een recessie namelijk massaal hun banen en moeten ze investeringen verkopen om de rekeningen te kunnen blijven betalen.

Zeker tijdens het begin van een recessie zie je vaak dat aandelen en andere risico-assets (waar bitcoin ook toe behoort) stevige dalingen op de borden zetten. Wat dat betreft wordt het nog even spannend de komende periode, zeker omdat het sentiment rondom de financiële markten nu wel heel euforisch begint te worden.

Dat de macro-economische realiteit een rol speelt voor de bitcoin koers zien we op dit moment duidelijk terug. Ondanks het goede nieuws rondom bijvoorbeeld BlackRock, hebben de bulls moeite om de koers boven de 30.000 dollar te krijgen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Finance nieuws

Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
Goed nieuws voor crypto: inflatiecijfers in VS blijven dalen
Goed nieuws voor crypto: inflatiecijfers in VS blijven dalen
Advertentie