Thom Derks Thom Derks
01/08/2023 13:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/08/2023 13:30

Economie Amerika minder gevoelig voor rente, bullish voor bitcoin?

icon-finance
Finance nieuws
FTX topman lanceert politiek actiecomité met focus op crypto

Foto: BeataGFX/Shutterstock

De Amerikaanse economie is door de jaren heen fundamenteel veranderd en lijkt op dit moment een stuk minder gevoelig voor renteverhogingen. Het afgelopen jaar verhoogde de Amerikaanse centrale bank agressief de rente van 0,25 naar de huidige 5,50 procent en vooralsnog veroorzaakte dat geen recessie.

In de macro-economische update van vandaag leggen we uit waarom dit bullish is voor de bitcoin koers.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

De robuuste Amerikaanse economie

Op het moment van schrijven ligt de werkloosheid in de Verenigde Staten op 3,6 procent en dat is extreem laag. Sinds 1960 is de werkloosheid slechts 15 procent van de tijd minder dan 4 procent geweest. De lage werkloosheid van dit moment is extra bijzonder, omdat de Amerikaanse centrale bank de laatste 16 maanden agressief de rente verhoogde om de inflatie omlaag te drukken.

Ondanks de meest agressieve rentecampagne sinds 1981 en een omgekeerde rentecurve zit Amerika (nog niet tenminste) in een recessie. De belangrijkste reden daarvoor lijkt de fundamentele verandering die de Amerikaanse economie de afgelopen tientallen jaren doormaakte.

Van de jaren 50 tot en met de jaren 70 draaide de Amerikaanse economie vooral om de huizenmarkt en industrie. De enige manier om destijds een huis te financieren was via een 30-jarige hypotheek met een vaste rente.

Hypotheekverstrekkers leenden het geld van hun spaarders voor korte perioden om de langlopende hypotheken te verstrekken. Als de Amerikaanse centrale bank dan plotseling de rente verhoogde, konden banken in de problemen komen. De rente die ze dan op kortlopende leningen aan spaarders betaalden lag dan plotseling hoger dan de rente die ze ontvingen op 30-jarige hypotheken.

Kortom: banken maakten dan verlies en dat levert problemen (recessies) op.

Advertentie

De moderne Amerikaanse economie en bitcoin

Als we naar de moderne Amerikaanse economie kijken, dan zien we een economie die vooral draait op de dienstensector. Die sector is een stuk minder gevoelig voor veranderingen in de rente dan bijvoorbeeld de huizenmarkt en de industrie.

Om die reden reageert de Amerikaanse economie (in ieder geval op de korte termijn) een stuk minder op renteverhogingen van de centrale bank. Vergis je echter niet, de renteverhogingen kunnen alsnog een gigantische impact hebben op de waardes van risico-assets.

Het betekent simpelweg dat de economie meer weerbaar is dan in het verleden. Historisch gezien is het echter ook niet vreemd dat we nog geen recessie zagen. In het verleden is het slechts éénmaal voorgekomen dat een recessie begon binnen 19 maanden nadat de Federal Reserve zijn eerste renteverhoging doorvoerde.

Inmiddels zitten we 16 maanden in de campagne van de Amerikaanse centrale bank en moeten we dus nog zeker niet te vroeg juichen.

Voor de bitcoin koers zou het echter fantastisch zijn als de Amerikaanse economie een recessie weet te omzeilen. Normaal gesproken verliezen mensen tijdens een recessie namelijk massaal hun banen en moeten ze investeringen verkopen om de rekeningen te kunnen blijven betalen.

Zeker tijdens het begin van een recessie zie je vaak dat aandelen en andere risico-assets (waar bitcoin ook toe behoort) stevige dalingen op de borden zetten. Wat dat betreft wordt het nog even spannend de komende periode, zeker omdat het sentiment rondom de financiële markten nu wel heel euforisch begint te worden.

Dat de macro-economische realiteit een rol speelt voor de bitcoin koers zien we op dit moment duidelijk terug. Ondanks het goede nieuws rondom bijvoorbeeld BlackRock, hebben de bulls moeite om de koers boven de 30.000 dollar te krijgen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Finance nieuws

bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Een Ferrari kopen met crypto? Binnenkort kan het in Nederland
Een Ferrari kopen met crypto? Binnenkort kan het in Nederland
Advertentie