Erik Juffermans Erik Juffermans
10/05/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/05/2023 04:00

Elon Musk: Bankruns gaan extreem worden, zinloos om geld op bank te laten

icon-finance
Finance nieuws
Elon Musk's Twitter krijgt vergunning voor crypto betalingen

Foto: thongyhod/Shutterstock

Volgen miljardair Elon Musk is het een kwestie van tijd voordat nog meer Amerikaanse banken instorten. Er is daarom volgens hem sprake van een scenario waarin het simpelweg logischer is om geld op te nemen dan te laten staan. Dit komt doordat de rente van banken veel lager ligt dan die op geldmarkten, zei hij in een tweet op maandag.

PayPal gaat ‘groene’ bitcoin miners met speciale BTC belonen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Musk maakt zich grote zorgen

De rente op een spaarrekening bij een Amerikaanse bank ligt onder de 1 procent. Rente op de geldmarkt, op een overheidsobligatie bijvoorbeeld, is ruim 4 procent. Een week geleden sprak Musk zich ook al uit over deze situatie in de huidige Amerikaanse bankensector. 

“Dit is een gigantisch probleem. Het heeft geen zin om geld op een bankrekening met <1% rente te houden in plaats van een 4,5% geldmarkt account. Naarmate meer mensen en bedrijven zich dit realiseren, zal de bankrun extreme niveaus aannemen, zelfs bij banken ‘die te groot zijn om om te vallen.’”

Aldus Musk. De uitspraak van Musk komt overeen met die van voormalig geldmanager Genevieve Roch-Decter. Op maandag tweette zij het volgende:

“Banken hebben klanten gefopt door hen 0,4 procent rente te geven terwijl ze zelf 5 procent rente verdienen op Treasury bills. Het grootste risico voor banken is dat klanten erachter komen dat ze hun geld van de bank kunnen halen en zelf Treasury bills of geldmarktfondsen kunnen kopen.”

Bankrun aanstaande?

De situatie is zelfs zo zorgelijk men speculeert over een verbod op opnames van bankrekeningen. In een interview met Bloomberg zei hedgefonds oprichter Hugh Hendry dat dit realistisch is, gezien de absurde rentesituatie.

“De Treasury en de Federal Reserve moeten mogelijk stappen ondernemen en je recht als inwoner van de VS om geld op te nemen beperken.”

Hoewel Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, recent aangaf dat het Amerikaanse banksysteem stabiel en robuust is, lijken de meningen hierover dus aardig verdeeld. De penibele rentesituatie lijkt zichzelf vooralsnog niet op te lossen en meerdere banken staan op omvallen. Deze situatie kan nog weleens een heel lelijk staartje gaan krijgen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie