Thom Derks Thom Derks
02/01/2023 09:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 09:19

“Experts verwachten koersdalingen voor eerste helft van 2023”

icon-finance
Finance nieuws
Bezit jij deze crypto? Kijk uit, koers kan hard omlaag

Foto: BEST-BACKGROUNDS/Shutterstock

Corné van Zeijl is een Nederlandse beursanalist die enquêtes organiseert onder financiële professionals. Uit de laatste enquête rolden wat interessante resultaten die we met jullie willen delen in dit artikel. “Over het scenario voor 2023 is er een duidelijke consensus. Men gaat uit van een daling in de eerste helft, maar een herstel in de tweede helft”, zo schrijft Van Zeijl.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Hardnekkige inflatie en loonstijgingen

Als gevolg van de hardnekkige inflatie en de loonstijgingen die door lijken te zetten, verwachten de meeste experts dat de rente in 2023 eerst nog wat zal stijgen. “Een recessie is iets waar iedereen wel van uitgaat. Maar men verwacht wel een milde recessie door de krapte op de arbeidsmarkt en de grote spaarpotjes die er na de Corona-periode nog steeds zijn. De meesten gaan overigens ook uit van een stijgende euro versus de dollar”, aldus de beursanalist.

Er waren in eerste instantie wat hoopvolle verwachtingen over december en een zogenaamde kerstrally die we in het verleden weleens zagen. Die verwachtingen zijn echter allesbehalve uitgekomen en het jaar is op de beurs vooral in mineur geëindigd. De AEX eindigde de maand uiteindelijk met een flinke min van bijna 5 procent.

Voor januari is men echter nog altijd enthousiast en gaat 47 procent van de experts uit van een stijging, terwijl 31 procent een daling verwacht. Meer optimisme dan pessimisme dus, maar van een echte consensus kunnen we niet spreken. Over de komende zes maanden zijn de verwachtingen nog minder duidelijk. Ongeveer 32 procent verwacht een stijging, terwijl 31 procent inzet op een daling en 37 procent neutraal is. Dat laat zien dat er momenteel vooral onzekerheid heerst op de financiële markten.

Advertentie

Experts weten het ook niet

Dat de experts het ook niet altijd bij het juiste eind hebben, bleek afgelopen maand nog. Waar het aandeel Randstad bijvoorbeeld werd bestempeld als een mogelijke ‘flopper’ voor december, liet dat aandeel juist een stijging van 4 procent zien. Daarmee was Randstad het best presterende aandeel van de AEX.

Het negatieve sentiment over Just Eat Takeaway bleek wel een juiste, want dat aandeel noteerde voor de maand december juist een min van 8,5 procent, terwijl je in december juist zou verwachten dat veel mensen eten bestellen. Voor het hele jaar werden de aandelen van ASML en Just Eat Takeaway als mogelijke toppers bestempeld door de experts.

Die noteerden echter dalingen van respectievelijk 29 en 59 procent. Zo zie je maar dat ook de experts de ellende van 2022 niet hadden zien aankomen en dat het lastig is om dit soort zaken op voorhand te voorspellen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Finance nieuws

Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
Zoveel euro en bitcoin krijgt het Nederlands elftal bij winst EK
Zoveel euro en bitcoin krijgt het Nederlands elftal bij EK-winst
Advertentie