Redactie Redactie
12/12/2021 10:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/12/2021 10:00

Het beste middel om jezelf te beschermen tegen hoge inflatie

icon-finance
Finance nieuws
het_beste_middel_om_jezelf_te_beschermen_tegen_hoge_inflatie

Of je nu belegt in aandelen, crypto, grondstoffen of kunst, de voornaamste reden om te beleggen is om rendement te behalen. Een andere reden om te beleggen in bepaalde activa is om jezelf te beschermen tegen inflatie. Maar welke activa werkt nou het best tegen stijgende inflatie? AlphaStocks gaat in onderstaand artikel dieper in op deze vraag. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is inflatie überhaupt?

Inflatie treedt op als er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. Inflatie betekent dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren. Je geld wordt dus minder waard, naarmate de inflatie hoger wordt.

De inflatie op jaarbasis in de Verenigde Staten bedraagt 6,2%. Dat is de hoogst gemeten inflatie in meer dan 30 jaar, iets om in gedachten te houden. In periodes van (zeer) hoge inflatie, ook wel hyperinflatie, maken mensen (en dus ook beleggers) zich meer zorgen over het behoud van hun vermogen, dan over het creëren ervan. Er zijn verschillende activaklassen waarin je kunt beleggen; denk aan: cash, aandelen, vastgoed, grondstoffen zoals goud en zilver en tegenwoordig ook crypto.

Advertentie

Verschillende activaklassen

Contant geld

Cash of contant geld. Spaarrekeningen zijn tegenwoordig verlieslatend; met rentetarieven die nog steeds op een laagterecord staan, verliest al het geld dat nog op spaarrekeningen staat nu 6,2% van zijn waarde per jaar. Je betaalt nu boven de €100.000 rente en daar komt de stijgende inflatie nog bovenop.

Goud

Goud is van oudsher de favoriete inflatiehedge bij traditionele beleggers, vanwege zijn aard als waardebewaarder. Het doel van beleggen in goud is niet rendement maken, maar verliezen beperken. Sinds de uitvinding van Bitcoin beginnen steeds meer (jonge) beleggers Bitcoin te zien als het ‘digitale’ goud, wat niet alleen fungeert als inflatiehedge, maar ook als belegging – wat voor sommigen flink wat rendement heeft opgeleverd.

Onroerend goed

Onroerend goed is een goede investering, zolang de vraag er is. Vastgoed is niet ingewikkeld, maar het is raadzaam om enige ervaring te hebben. De vastgoedcrash van 2008 laat zien wat er kan gebeuren als prijzen en vraag en aanbod de pan uit reizen. Je kunt ook beleggen in onroerend goed door te investeren in een zogenaamde REIT (Real Estate Investment Trust). Een soort gespreid mandje met daarin honderden panden/winkelcentra die worden beheerd door een fonds. Dit is een gangbare manier om te beleggen in vastgoed voor wie geen tienduizenden euro’s heeft om te investeren.

Cryptocurrency

Crypto als inflatiehedge wordt steeds vaker benoemd, maar er is geen echte staat van dienst. Deze nieuwe wereld heeft slechts een geschiedenis van 12 jaar om op terug te kijken, tijdens een periode van relatief lage inflatie in ontwikkelde economieën. De vraag is dus nog steeds hoe goed crypto’s werken als inflatiehedge. Het correleert niet noodzakelijk identiek met de aandelenmarkt, maar het heeft gelijkwaardig gereageerd tijdens niveaus van hoge marktvolatiliteit.

Wat is de beste activa tegen inflatie?

Het is onmogelijk om te zeggen welke activa de komende jaren de beste inflatiehedge zal zijn. AlphaStocks heeft een overzicht gemaakt met daarin de gemiddelde rendementen na aftrek van inflatie van verschillende activa’s over de afgelopen 9 jaar.

  1. Wereldwijde aandelen: +15,4%
  2. Amerikaanse aandelen: +14,3%
  3. REITs: +7,2%
  4. Goud: +2,6%
  5. Obligaties: +1,8%
  6. Grondstoffen: -2,7%
  7. Energieaandelen: -11,5%

(Bron: Morningstar 2021 – Bureau of Labor Statistics)

Een hele makkelijke manier om je rendement een klein beetje te vergroten is het vinden van een goedkope, maar toch veilige broker. De meeste aandelen, grondstoffen en REITs zijn te kopen bij DEGIRO, Etoro en BuxZero. Indien je geïnteresseerd bent in crypto kun je terecht bij Bitvavo, Coinbase of Bitpanda.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie