Redactie Redactie
4 min. leestijd

Het beste middel om jezelf te beschermen tegen hoge inflatie

het_beste_middel_om_jezelf_te_beschermen_tegen_hoge_inflatie

Of je nu belegt in aandelen, crypto, grondstoffen of kunst, de voornaamste reden om te beleggen is om rendement te behalen. Een andere reden om te beleggen in bepaalde activa is om jezelf te beschermen tegen inflatie. Maar welke activa werkt nou het best tegen stijgende inflatie? AlphaStocks gaat in onderstaand artikel dieper in op deze vraag. 

Geweldadige crypto-ontvoering mislukt: slachtoffer blijkt blut
Geweldadige crypto-ontvoering mislukt: slachtoffer blijkt blut

Wat is inflatie überhaupt?

Inflatie treedt op als er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. Inflatie betekent dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren. Je geld wordt dus minder waard, naarmate de inflatie hoger wordt.

De inflatie op jaarbasis in de Verenigde Staten bedraagt 6,2%. Dat is de hoogst gemeten inflatie in meer dan 30 jaar, iets om in gedachten te houden. In periodes van (zeer) hoge inflatie, ook wel hyperinflatie, maken mensen (en dus ook beleggers) zich meer zorgen over het behoud van hun vermogen, dan over het creëren ervan. Er zijn verschillende activaklassen waarin je kunt beleggen; denk aan: cash, aandelen, vastgoed, grondstoffen zoals goud en zilver en tegenwoordig ook crypto.

Verschillende activaklassen

Contant geld

Cash of contant geld. Spaarrekeningen zijn tegenwoordig verlieslatend; met rentetarieven die nog steeds op een laagterecord staan, verliest al het geld dat nog op spaarrekeningen staat nu 6,2% van zijn waarde per jaar. Je betaalt nu boven de €100.000 rente en daar komt de stijgende inflatie nog bovenop.

Goud

Goud is van oudsher de favoriete inflatiehedge bij traditionele beleggers, vanwege zijn aard als waardebewaarder. Het doel van beleggen in goud is niet rendement maken, maar verliezen beperken. Sinds de uitvinding van Bitcoin beginnen steeds meer (jonge) beleggers Bitcoin te zien als het ‘digitale’ goud, wat niet alleen fungeert als inflatiehedge, maar ook als belegging – wat voor sommigen flink wat rendement heeft opgeleverd.

Onroerend goed

Onroerend goed is een goede investering, zolang de vraag er is. Vastgoed is niet ingewikkeld, maar het is raadzaam om enige ervaring te hebben. De vastgoedcrash van 2008 laat zien wat er kan gebeuren als prijzen en vraag en aanbod de pan uit reizen. Je kunt ook beleggen in onroerend goed door te investeren in een zogenaamde REIT (Real Estate Investment Trust). Een soort gespreid mandje met daarin honderden panden/winkelcentra die worden beheerd door een fonds. Dit is een gangbare manier om te beleggen in vastgoed voor wie geen tienduizenden euro’s heeft om te investeren.

Cryptocurrency

Crypto als inflatiehedge wordt steeds vaker benoemd, maar er is geen echte staat van dienst. Deze nieuwe wereld heeft slechts een geschiedenis van 12 jaar om op terug te kijken, tijdens een periode van relatief lage inflatie in ontwikkelde economieën. De vraag is dus nog steeds hoe goed crypto’s werken als inflatiehedge. Het correleert niet noodzakelijk identiek met de aandelenmarkt, maar het heeft gelijkwaardig gereageerd tijdens niveaus van hoge marktvolatiliteit.

Wat is de beste activa tegen inflatie?

Het is onmogelijk om te zeggen welke activa de komende jaren de beste inflatiehedge zal zijn. AlphaStocks heeft een overzicht gemaakt met daarin de gemiddelde rendementen na aftrek van inflatie van verschillende activa’s over de afgelopen 9 jaar.

  1. Wereldwijde aandelen: +15,4%
  2. Amerikaanse aandelen: +14,3%
  3. REITs: +7,2%
  4. Goud: +2,6%
  5. Obligaties: +1,8%
  6. Grondstoffen: -2,7%
  7. Energieaandelen: -11,5%

(Bron: Morningstar 2021 – Bureau of Labor Statistics)

Een hele makkelijke manier om je rendement een klein beetje te vergroten is het vinden van een goedkope, maar toch veilige broker. De meeste aandelen, grondstoffen en REITs zijn te kopen bij DEGIRO, Etoro en BuxZero. Indien je geïnteresseerd bent in crypto kun je terecht bij Bitvavo, Coinbase of Bitpanda.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Redactie

Net binnen
Meest gelezen
Foto van Sjuul Follings
Memecoins maakten hem rijk: nu waarschuwt hij Nederlandse investeerders
  • 24/06/2025
  • 3 min. leestijd
Bitcoin koers daalt hard, groot crypto nieuws uit de rechtszaal
Bitcoin koers blijft steken, XRP daalt hard na juridische tegenvaller
  • 27/06/2025
  • 3 min. leestijd
Dit is hoelang de XRP rechtszaak nog duurt volgens Ripple-advocaat
Slecht nieuws voor Ripple: XRP-zaak sleept voort na besluit rechter
  • 27/06/2025
  • 2 min. leestijd
Een afbeelding van een koers die een daling inzet na een top te hebben gebruikt, met crypto_aandeel marktdata
Crypto Radar: bitcoin ketst af, altcoinmarkt gaat hard onderuit
  • 26/06/2025
  • 3 min. leestijd
Bitvavo krijgt cruciale vergunning, zet jacht op Europese markt in
Bitvavo krijgt cruciale vergunning, zet jacht op Europese markt in
  • 27/06/2025
  • 2 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Nieuws nieuws

AOW gaat omhoog - zoveel krijgen senioren straks binnen
AOW gaat omhoog – zoveel krijgen senioren straks binnen
  • 25/06/2025
  • 3 min. leestijd
2025 in euro biljetten
Lonen stijgen met 4,1% – Werkgevers betalen nog steeds te weinig
  • 27/06/2025
  • 2 min. leestijd
Bitcoin koers daalt hard, groot crypto nieuws uit de rechtszaal
Bitcoin koers blijft steken, XRP daalt hard na juridische tegenvaller
  • 27/06/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.

Kennisbank

Kennisbank

Kennisbank