Simon Bosch Simon Bosch
09/03/2022 12:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/03/2022 12:44

Marktlegende Pozsar: inflatiecrisis is begin van nieuw financieel systeem

icon-finance
Finance nieuws
Marktlegende Pozsar: inflatiecrisis is begin van nieuw financieel systeem

Foto: SERSOLL/Shutterstock

Eerst was de verwachting dat de inflatie maar van korte duur zou zijn. Nu is al gebleken dat de inflatie hoger is dan verwacht, maar dat zegt niet zoveel over de duur ervan. Marktlegende Zoltan Pozsar schetst een dramatisch beeld van de situatie.

De voormalig medewerker van de Amerikaanse Federal Reserve, het Ministerie van Financiën en het huidige hoofd van Credit Suisse’s short-term interest rate-afdeling had het in een interview met Bloomberg vorige week al over zijn beeld van Rusland, de dollar en goud. Gisteren citeerde Bloomberg Pozsar opnieuw. De topman schreef in een brief aan investeerders dat het financiële systeem op het randje staat van een grote omslag in hoe het werkt.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Amerikaanse dollar wordt zwakker

De recente sancties tegen Rusland zijn hier een belangrijke reden voor. De oorlog in Oekraïne zou zorgen voor een ‘perfect storm’ in commodities, wat het Eurodollarsysteem zwakker zou kunnen maken. Het Eurodollarsysteem bestaat uit dollars die niet bij Amerikaanse banken liggen, maar bij buitenlandse banken. Het is één van de redenen waarom de Amerikaanse dollar zo’n belangrijke reservevaluta is geworden. Het heeft niet direct iets te maken met de euro of met Europa.

Pozsar schrijft dat deze crisis niet te vergelijken is met de crisis van de jaren ‘70, toen de Amerikaanse president Richard Nixon in 1971 de USD van de goudstandaard afhaalde. De rest van de wereld was toen gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, eigenlijk was elke valuta dus aan goud gekoppeld. Na 1971 was dit niet meer het geval, wat resulteerde in een decennium met hoge inflatie.

Advertentie

‘Gunstig voor bitcoin’

“Als deze crisis en de oorlog over zijn is de Amerikaanse dollar een stuk zwakker en de Chinese yuan (renminbi) een stuk sterker. De yuan zal gekoppeld zijn aan een mandje van commodities,” aldus de analist. Goud zal hier ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van zijn. In een Deep Dive schreven we vorig jaar dat China waarschijnlijk veel meer goud heeft dan dat het loslaat. “Het is het begin van het Eurorenminbi-systeem, en China’s eerste echte stap om de invloed van de Eurodollarmarkt te verstoren.”

Bijzonder is dat Pozsar één korte uitspraak heeft gedaan over Bitcoin (BTC). Veel informatie was het helaas niet. Hij denkt dat het gunstig zou zijn voor de grootste cryptocurrency, maar ‘alleen als het dan nog bestaat’. Het is aannemelijk dat de impact ervan enorm zou zijn, aangezien de marktwaarden van Bitcoin en andere cryptovaluta erg beperkt zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie