Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
29/07/2022 14:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/07/2022 14:05

Microstrategy aandelen geteisterd door dalende bitcoin koers

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Microstrategy aandelen geteisterd door dalende bitcoin koers

Foto: Timodaddy/Shutterstock

Afgelopen dinsdag daalde de bitcoin (BTC) koers onder de $21.000. Daarmee daalden ook de aandelen van MicroStrategy met meer dan 10% tot $237. MicroStrategy is een Amerikaans bedrijf dat business intelligence, mobiele software en cloud diensten levert. Ze bezitten veel bitcoin waardoor de waarde van MicroStrategy aandelen gevoelig zijn voor schommelingen in de crypto markt. Door de slechte prestaties van de crypto markt is het aandeel sinds het start van dit jaar met 50% gedaald. Het bedrijf heeft zijn 129,698 bitcoins gekocht voor een totale prijs van $4 miljard en deze representeren nu een waarde van $3 miljard.

Wegens de slechte prestaties heeft gerenommeerd analist van het bedrijf Jefferies (een Amerikaanse investeringsbank), genaamd Brent Thrill, MicroStrategy bestempeld als een onderpresterend aandeel. Hiermee is de verwachting dat het aandeel niet zo goed zal presteren als de algemene markt. Deze beoordeling is onder andere gebaseerd op de ongerealiseerde bitcoin verliezen, maar ook op verminderde prestaties van hun kernactiviteiten (business intelligence).

Zelfs voordat de Amerikaanse investeringsbank Jefferies het aandeel MicroStrategy als onderpresterend beoordeelde, hadden veel Wall Street-analisten al een pessimistische kijk op de toekomst van het bedrijf te midden van de aanhoudende marktcrash. Uit het onderzoeksrapport op zaterdag 2 juli adviseerde investerings website StockNews.com investeerders in MicroStrategy tot het verkopen van hun aandelen. Financiële nieuws website TheStreet verlaagde de beoordeling van de MicroStrategy aandelen van “c-” naar “d+” op 9 mei, oftewel een slechtere beoordeling.

Crypto-gerelateerde aandelen presteren in het algemeen slecht

Volgens investeringsbank J.P. Morgan en hun analist Kenneth B. Worthington zullen ook andere crypto-gerelateerde aandelen een neerwaartse druk ondergaan. Zo verwacht hij dat beursgenoteerde bedrijven zoals crypto exchange Coinbase en handelsplatform Robinhood hun aandelen zien verwateren met ongeveer 7% per jaar. Dit komt mede doordat deze snelgroeiende crypto-bedrijven talenten uitbetalen in aandelen. Naarmate de aandelenkoersen dalen, door middel van een dalende crypto koers, moeten bedrijven steeds meer aandelen uitgeven om te voldoen aan de verwachte beloningen.

De dalende bitcoin koers heeft ook veel geruchten doen opwaaien dat MicroStrategy een margin call zou ontvangen voor een door bitcoin gesteunde lening van $205 miljoen. MicroStrategy ontkent echter deze geruchten.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie