Simon Bosch Simon Bosch
29/11/2023 08:41 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/11/2023 19:47

Nederlandse jongeren missen financiële kansen, ondanks geldzorgen

icon-finance
Finance nieuws
Nederlandse jongeren missen financiële kansen, ondanks geldzorgen

Foto: Celli07/Shutterstock

Sinds de enorme inflatie is iedereen een stukje armer geworden. Maar veel jongeren kunnen daar wat aan doen; zij lieten in 2021 namelijk vaak onnodig geld liggen. Tegelijkertijd hebben ze het financieel erg moeilijk.

Crypto exchange aandelen worden massaal in de verkoop gezet
  • icon-finance
    Finance nieuws

MBO-studenten recht op meer geld

Dat onderzocht Nibud in 2021 in samenwerking met Rabobank. Het onderzoek werd gedaan onder MBO-studenten, die lang niet altijd doorhadden dat ze recht hadden op financiële hulp. Alleen studenten die de beroepsopleidende leerweg (bol) binnen het MBO volgen, hebben recht op studiefinanciering. Studenten met een beroepsbegeleidende leerweg krijgen geen studiefinanciering, zij zijn namelijk aan het werk tijdens hun opleiding.

Voor bol-studenten is de studiefinanciering altijd een gift, maar 38% van deze groep had dit niet uitgezocht en vroeg de beurs daarom niet aan. Bijna de helft wist überhaupt niet van het bestaan van deze mogelijkheid.

Hetzelfde geldt voor zorgtoeslag. Een derde van de MBO-studenten weet niet dat je daar gewoon recht op hebt, en zo loop je op jaarbasis toch meer dan 1.000 euro mis. Het Nibud constateert dat het systeem behoefte heeft aan versimpeling.

Advertentie

Jongeren erg op korte termijn gericht

Uit een recenter onderzoek van Nibud blijkt dat jongvolwassenen in het algemeen financieel erg kwetsbaar zijn. Bijna 40% van de ondervraagden heeft maandelijks moeite om rond te komen en een derde van de jongeren heeft een wisselend inkomen. Ongeveer een kwart van hen heeft bovendien vaak geen geld voor noodzakelijke uitgaven. Tegelijkertijd koopt een kwart van de jongeren iets waar ze geen geld voor hebben, terwijl dit onder de 30-plussers 12% is.

Wel sparen jongvolwassenen meer. 91% van hen spaart, terwijl dit onder de 30-plussers 82% is. Toch is dit volgens het onderzoeksinstituut lang niet altijd genoeg; het betreft gemiddeld namelijk minder dan 10% van het inkomen. Ook lenen zij vaker geld voor bewuste aankopen dan dat ze ervoor sparen.

Het Nibud noemt crypto niet als onderwerp, het is hieruit dus niet duidelijk hoeveel risico zijn lopen met volatiele cryptocurrencies. In ieder geval bleek afgelopen zomer dat de waarde van crypto-portefeuilles van deze jongeren een stuk lager is dan die van oudere investeerders.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie