
Foto: BEST-BACKGROUNDS/Shutterstock
De aandelenmarkten zetten hun opmars voort, aangejaagd door speculatie dat de Federal Reserve dit jaar alsnog twee renteverlagingen zal doorvoeren. De daling van de tienjaarsrente met 10 basispunten naar 4,43% gaf beleggers vertrouwen, ondanks tegenvallende economische cijfers. Ook bitcoin opent vandaag weer met een stijging en handelt rond de 104.000 dollar.

Defensievere aandelen worden populair
Wat opvallend is: ondanks die stijging worden meer defensieve aandelen weer populair. Dividendfondsen, die de afgelopen maand achterbleven, maken een comeback. Ondertussen zakte een index van de ‘Magnificent Seven’ met 1,1%, aangevoerd door verliezen bij Meta, dat de uitrol van een belangrijk AI-model heeft uitgesteld.
De zorgen over economische groeivertraging nemen toe. Producentenprijzen daalden onverwacht sterk, retailverkopen vertraagden en fabrieksproductie kromp voor het eerst in een half jaar. Zelfs het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers zakte in. Toch wijzen deze signalen eerder op afkoelende groei dan op een klassiek stagflatiescenario.
Voor veel beleggers voelt het alsof de correctie van vorige maand nooit heeft plaatsgevonden. De S&P 500 noteert nog maar zo’n 4% onder zijn all-time high. Ook de Nasdaq 100 is teruggekeerd in een bullmarkt, geholpen door het afzwakken van spanningen tussen de VS en China.
Recessie nog altijd op tafel?
Maar niet iedereen is overtuigd. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, waarschuwt dat een recessie nog altijd op tafel ligt. “Hopelijk blijft die uit, maar ik sluit het zeker niet uit,” zei hij in Parijs tijdens een conferentie.
Ondertussen werkt de zwakkere dollar als een tweesnijdend zwaard. Enerzijds helpt het exportbedrijven, maar aan de andere kant drijft het de kosten op van valutarisico-afdekking. Volgens Deutsche Bank loopt de Amerikaanse overheid tegen een structureel probleem aan: een groeiend begrotingstekort dat buitenlanders steeds minder bereid lijken te financieren. Dat zet druk op zowel de dollar als de obligatiemarkt.

Wells Fargo Investment Institute verwacht dat de combinatie van economische groei, duidelijkheid over Trump’s importheffingen en winstgroei de markt hoger zal stuwen. Hun nieuwe prognose voor de S&P 500 ligt tussen de 5.900 en 6.100 voor eind dit jaar, met een piek van 6.600 tegen 2026.
Toch klinkt er ook voorzichtigheid. Strategen bij UBS wijzen op de kans op nieuwe onrust, juist door het uitblijven van structurele handelsakkoorden. En met relatief goedkope opties om koersrisico’s af te dekken, lijkt het moment gekomen om bescherming in te bouwen tegen een onrustige zomer.