Roy van Krieken Roy van Krieken
18/09/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/09/2023 17:00

Van melk tot pasta: Hoe extreme inflatie onze eettafel beïnvloedt

icon-finance
Finance nieuws
voedsel-CBS-inflatie-supermarkt

Foto: Shutterstock/New Africa

Een rondje supermarkt doen in Nederland voelt tegenwoordig alsof je de jackpot moet winnen om je boodschappenkarretje te vullen. Dankzij de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten we nu waarom.

Grote bank waarschuwt investeerders: ‘verkoop je aandelen niet’
Grote bank waarschuwt investeerders: 'verkoop je aandelen niet'

Boodschappen: De nieuwe luxe? 

In 2021 dachten we nog een meevallertje te hebben: voedselprijzen daalden met 0,2%! Deze trend keerde zich echter volledig om in 2022. Voedsel in Nederlandse winkels werd in dat jaar volgens cijfers van het CBS gemiddeld 10,8% duurder. Deze stijging ligt boven de algemene inflatie, die op 10% werd vastgesteld voor alle goederen en diensten. Het opvallendst is misschien wel de prijsstijging van 15,6% voor melk, kaas en eieren, producten die voor velen dagelijkse kost zijn. Ja, je leest het goed!

En het blijft niet bij onze geliefde zuivelproducten. Denk aan de olijfolie voor je salade? Dat ging met 24,5% omhoog! En je spaghetti-avondje? Nou, pasta prijzen schoten met 17% omhoog. Mamma mia! 

Prijsstijgingen met een twist 

Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Fruit, de ster van je smoothie, hield het relatief bescheiden met een stijging van 5,4%. Ook binnen de categorie suiker, zoetwaren en ijs zijn opvallende variaties te bespeuren. Sommige producten binnen deze groep kenden grotere prijsstijgingen dan andere, wat aantoont dat de invloed van inflatie niet uniform is binnen specifieke productcategorieën.

En nu? De overheid probeert ons een beetje te helpen met wat extra toeslagen, maar die stijgende voedselprijzen blijven toch een dingetje. Vooral als je bedenkt dat we juist nu allemaal proberen gezonder te eten. Hoe het verder gaat? Dat is koffiedik kijken. Maar één ding is zeker: bij de kassa merken we het allemaal en kunnen we ondertussen wel stellen dat je vandaag de dag een stuk dieper in je portemonnee mag tasten!

Dit in combinatie met stijgende energiekosten, stijgende brandstofprijzen en nog veel meer, en er ontstaat geleidelijk aan een somber plaatje. De inflatie zorgt ervoor dat mensen met een wat lager besteedbaar inkomen nu al helemaal nog maar net het hoofd boven water kunnen houden. Hoe lang gaat dit nog goed?

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Finance nieuws

Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Waarom bitcoin ditmaal niet meestijgt met de GameStop en memecoin hype
Gamestop-aandelen exploderen opnieuw door aanstichter van hype in 2021
Advertentie