Grote banken keken toe hoe een weduwe al haar geld verloor.
Foto: Balakate/Shutterstock
In de Verenigde Staten neemt financiële fraude tegen ouderen snel toe, omdat criminelen gericht zijn op het enorme vermogen dat in handen is van deze bevolkingsgroep. Het verhaal van Annette Manes illustreert de risico’s. De 83-jarige vrouw werd slachtoffer van fraude waarbij zij $1,4 miljoen verloor aan oplichters. Het is een zaak die mogelijk ook voor Nederlanders goed is om te onthouden.
Banken staan voor de uitdaging hoe te reageren wanneer oudere klanten plotseling grote sommen geld opnemen of overboeken. Zij moeten alert zijn, want het kan wijzen op mogelijke fraude.
Grote geldopnames markeren het begin van een nachtmerrie
Het begon relatief onschuldig toen Annette probeerde een groot bedrag van $39.000 op te nemen in briefjes van $100. Het lukte haar gelukkig bij de eerste poging niet. Maar het ging uiteindelijk toch mis. Over de volgende dagen haalde ze in totaal $169.000 van haar bankrekening. Helaas voor haar was dat pas het begin van een omvangrijke scam.
Haar zoon Peter werd pas negen maanden later ingelicht door de volwassenenzorg. Hij was op dat moment nietsvermoedend aan het werk in Singapore op een medische conferentie. Peter is namelijk arts aan de Yale University. Toen hij naar na het diner naar zijn hotelkamer liep zag hij de berichten binnenstromen. De zorginstelling liet hem de omvang van de fraude weten.
Het groeiende probleem van financiële uitbuiting van ouderen stelt banken voor een dilemma: hoe moeten zij reageren als klanten plotseling opvallend grote bedragen opnemen of overboeken?
Dit kan natuurlijk een teken van fraude zijn. Hoewel banken veiligheidsmaatregelen hebben, blijkt uit dit voorbeeld dat deze niet altijd voldoende zijn om kwetsbare ouderen te beschermen.
Miljoenenverlies voor inmiddels 85-jarige pensionado
De oplichters hadden niet alleen al het spaargeld van de moeder van Peter afhandig gemaakt, maar ook tonnen schulden op haar naam gezet. Daardoor kreeg Annette hoge creditcard- en belastingschulden.
En dat is natuurlijk verschrikkelijk aangezien de bejaarde mevrouw alles in haar eentje heeft gespaard. Net als het opvoeden van haar zoon Peter. De criminelen die haar deze ellende bezorgde deden zich voor als medewerkers van de fraudeafdeling van de bank JPMorgan. Ook lieten zij weten van de Amerikaanse politie te zijn.
De oplichters vertelden haar dat ze ‘uit veiligheid voor haar vermogen’ zo snel mogelijk al haar bezittingen aan hen moest overhandigen. Een oud-werknemer van de bank zou namelijk azen op het geld van gepensioneerden. De oplichters overtuigden Annette dat ze zich voor moest doen als slachtoffer om de oud-werknemers te pakken te krijgen. Nadat de operatie voltooid is, zou zij haar geld weer terugkrijgen. Kortom, het was een zeer uitgebreid plan.
Uiteraard kreeg ze haar geld niet terug. De schade? Haar $1,4 miljoen hard gespaarde pensioen. Inmiddels is mevrouw Manes 85 jaar oud en niet meer in het bezit van enige vorm van pensioengeld.
Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.