Simon Bosch Simon Bosch
04/08/2023 04:53 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/08/2023 04:53

Wat Nederlanders kwijt zouden zijn om de staatschuld af te lossen

icon-finance
Finance nieuws
Wat Nederlanders kwijt zouden zijn om de staatschuld af te lossen

Foto: Henk Vrieselaar / Shutterstock.com

Te veel schulden hebben is tegenwoordig niet meer iets waar alleen bananenrepublieken last van hebben. Zelfs de overheid van de Verenigde Staten heeft grote moeite met het niveau van de staatsschuld. Maar ook in Nederland is de staatsschuld behoorlijk gegroeid. Vraag je je wel eens af of we die ooit nog kunnen terugbetalen? Het kan, maar het prijskaartje is niet mals.

Stereotype bevestigd: Nederlanders zijn het beste in sparen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Wie heeft de grootste staatsschuld?

Volgens de Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) heeft Japan momenteel de grootste staatsschuld afgezet op de grootte van de economie, die is namelijk 256% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit betekent dat de staatschuld 256% is van alle diensten en goederen die in één jaar tijd worden geproduceerd in het land.

Al flink minder groot is die van Griekenland, daar ligt de overheidsschuld namelijk op 192%. Het eerstvolgende (grote) land in de lijst is Italië, met 173% van het BBP.

Van de Verenigde Staten is het ook geen geheim dat de staatsschuld erg veel wordt. Onlangs moest het zogenaamde schuldenplafond worden verhoogd om deze te kunnen herfinancieren door de hard gestegen rentes. Dit was al erg controversieel. Maar de VS staan nog niet aan de top van de lijst met een percentage van 144% van het BBP.

Nederland valt nog reuze mee in dit lijstje, met een schuld van 54% van het BBP. België daarentegen ligt een stukje zuidelijker in Europa, en net als de andere zuidelijkere EU-landen ligt ook de staatsschuld er hoger – op 105% van het BBP om precies te zijn.

Land Ratio overheidsschuld/BBP (bron: OECD)
Japan 256%
Griekenland 192%
Italië 173%
Verenigde Staten 144%
Nederland 54% (CBS: 49%)
België 105%
Advertentie

Staatsschuld afbetalen kost je een half jaarsalaris

Als Nederland de staatsschuld gezamenlijk af wil betalen, dan valt het relatief gezien allemaal dus nog wel mee – althans, dat zou je denken. Het BBP van Nederland lag in 2022 op 991,11 miljard Amerikaanse dollar, volgens de World Bank. Volgens de meest recente data van het CBS is de staatsschuld 49% van dat bedrag, oftewel zo’n 485,6 miljard dollar.

Nederland heeft naar schatting een bevolking van 17,7 miljoen mensen. Als we dat bedrag hierdoor delen, dan bedraagt het dus een staatsschuld van 27.433 miljard dollar. Dat is bij de huidige euro-dollarkoers zo’n 25.062 euro per Nederlandse inwoner. Het gemiddelde jaarsalaris ligt op 40.000 euro bruto per jaar – en dan heb je dus nog niet eens je belasting betaald!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Advertentie
Advertentie