Timo Bult Timo Bult
05/03/2021 08:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/03/2021 08:01

Bitcoin (BTC) mining kan een uitkomst bieden voor Iran, stelt officieel rapport; maar hoe?

icon-mining
Mining
Bitcoin (BTC) mining kan een uitkomst bieden voor Iran, stelt officieel rapport; maar hoe

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Iran heeft het economisch moeilijk. Niet alleen hakte de pandemie er hard in, het land heeft ook te maken met een hoop sancties van onder andere de Verenigde Staten. Het centrum voor strategische studies van de Iraanse president liet onlangs in een onderzoek weten een oplossing te hebben; bitcoin (BTC) mining.

De denktank concludeert dat Iran met bitcoin mining geld kan verdienen en de internationale sancties kan omzeilen. Niet helemaal zuivere koffie dus. Zo schrijven de onderzoekers:

“Aangezien de nieuw geminede Bitcoins niet gemakkelijk te traceren zijn, ondanks de druk van sancties op het land, kunnen binnenlandse economische actoren nieuw geminede cryptocurrencies gebruiken, met de voorkeur aan bitcoins, op internationale beurzen,”

Het advies is enigszins opvallend aangezien het elektriciteitsnet van het land niet erg modern is. Zo werden onlangs bitcoin miners juist als schuldigen aangewezen nadat de stroom in meerdere gebieden uitviel. De onderzoekers denken echter dat bitcoin mining de energiesector efficiënter en beter zal maken. Daarnaast zal het ook meer banen opleveren:

“Als er grote mining-bedrijven worden opgericht, zal de behoefte aan mankracht voor monitoring en reparatie, beveiliging, elektrotechnici en technisch personeel met betrekking tot hardware- en softwareapparatuur toenemen, wat leidt tot meer werkgelegenheid in andere sectoren.”

Helaas is het zo dat bitcoin ook voor duistere dingen gebruikt wordt. In dit geval is het dus Iran dat wellicht bitcoin mining in gaat zetten om sancties te omzeilen. Een ander land dat bitcoin gebruikt voor inkomsten en om sancties te omzeilen is Noord-Korea. Onlangs bleek uit een VN-rapport dat de dictatuur achter een grote cryptocurrency exchange hack zat.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie