Simon Bosch Simon Bosch
26/06/2022 16:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/06/2022 16:35

Bitcoin hashrate daalt hard tijdens berenmarkt, verbruik ook

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin hashrate daalt hard tijdens berenmarkt, verbruik ook

Foto: sickmoose/Shutterstock

In de afgelopen berenmarkt verwachtten veel mensen dat de ‘flippening’ plaats zou vinden: een altcoin die de plaats van Bitcoin (BTC) als grootste cryptocurrency over zou nemen. Dat is niet gebeurd, Bitcoin is nog altijd met afstand de grootste. Toch is de hashrate hard gekrompen, en daarmee het verbruik ook.

Grote stablecoin krijgt bitcoin als onderpand, ondanks kritiek
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin hashrate en verbruik gedaald

Dat kunnen we zien aan de hashrate. Die is in amper twee weken tijd met 14% gekrompen na de crash. De daling vond plaats tussen 12 en 23 juni, precies het moment van de crash. Ook het verbruik is vermoedelijk afgenomen. Volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index is het verbruik in dezelfde periode afgenomen van dagelijks ongeveer 15 gigawatt tot ongeveer 10,5 gigawatt per dag.

Dat is volgens Cambridge ongeveer 0,42% van de totale energieconsumptie wereldwijd. De universiteit heeft uitgerekend dat Bitcoin in 2019 zo’n 93 terawattuur (TWh) per jaar nodig had. Dat is eigenlijk juist relatief zuinig. Het delven van goud is bijvoorbeeld ook enorm energie-intensief, dat kost 131 terawattuur (TWh) per jaar.

Vorige week kwam aan het licht dat transacties versturen via het bankensysteem momenteel 56 keer zoveel verbruikt. Volgens dat onderzoek is Bitcoin slim genoeg, efficiënt genoeg en impactvol genoeg om massa-adoptie te bereiken.

Advertentie

Vicieuze cirkel voor bitcoin miners?

De veranderingen in de hashrate zijn erg belangrijk. Dit bepaalt namelijk of massa-adoptie bereikt kan worden. Onlangs bleek uit on-chain data dat Bitcoin-miners de afgelopen tijd hebben verkocht. Dit zou niet alleen komen door de berenmarkt, maar ook door de sterk verminderde winstgevendheid. Miners doen hun ding omdat ze er winst mee maken, maar de uit de pan gerezen energieprijzen zorgen ervoor dat miners veel meer moeten verkopen dan normaal.

In een Deep Dive schreven we vorig jaar dat er een relatie bestaat tussen de prijs en de hashrate. Het is niet duidelijk welke van de twee precies leidt, maar één ding is duidelijk: als het ene daalt, dan daalt het andere ook. Een hoge prijs houdt miners operationeel, en miners houden het netwerk overeind. Eigenlijk geldt dus dat het netwerk geen massa-adoptie kan bereiken zonder dat de prijs mee stijgt. De daling in de hashrate zou dus een vicieuze cirkel kunnen veroorzaken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie