Erik Juffermans Erik Juffermans
02/02/2024 11:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/02/2024 10:49

Bitcoin koersstijging leidt tot strenger toezicht op crypto miners

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
Bitcoin mining wordt zwaarder dan ooit één week voor halving

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

De United States Department of Energy (DOE) gaat het energieverbruik van crypto miners wat nauwer in de gaten houden. De aanleiding is de indrukwekkende opmars van bitcoin (BTC) in het laatste kwartaal van 2023.

De DOE is bang dat een stijgende bitcoin koers zal leiden tot meer activiteit van bitcoin miners, wat weer zou leiden tot hoger energieverbruik. Dit blijkt uit een persbericht dat de Energy Information Agency (EIA), de statistische afdeling van de DOE, op woensdag openbaar maakte.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Amerikaanse overheid onderzoekt bitcoin mining

De bitcoin koers steeg in de laatste drie maanden van 2023 met ongeveer 60 procent. Deze rappe stijging “incentiviseert meer crypto mining activiteit”, aldus de EIA. Reden genoeg voor het bureau om het toezicht op het energieverbruik van de bitcoin mining industrie wat op te schroeven. De EIA gaat vanaf volgende week data verzamelen bij bitcoin mining bedrijven. Hierbij zijn miners “verplicht om te antwoorden met details over hun energieverbruik”.

Het lijkt er vooralsnog op dat de DOE simpelweg een beter idee wil krijgen van hoe de bitcoin mining industrie in elkaar zit en hoe het energieverbruik er precies uitziet. Joe DeCarolis, directeur van de EIA, zegt dat het specifiek zal focussen op “hoe de vraag naar energie voor cryptocurrency mining evolueert, het identificeren van geografische gebieden met sterke groei en het kwantificeren van de energiebronnen die gebruikt worden voor crypto mining”.

In 2023 verbruikte de gehele bitcoin mining industrie ongeveer 121,13 terawatt. Ter vergelijking: dit is meer dan het energieverbruik van België dat in 2023 93,8 terawatt gebruikte. Volgens de International Energy Agency zal het energieverbruik van de bitcoin mining sector in 2026 oplopen tot 160 terawatt.

Crypto onderzoek moet duidelijkheid verschaffen

Het onderzoek van EIA moet aantonen dat de Amerikaanse mining industrie zeer duurzaam is. Per 18 januari is de energie voor het minen van bitcoin voor 54,5 procent afkomstig uit duurzame energiebronnen zoals, waterkracht, windparken en zonne-energie. Dit percentage ligt nog hoger in de Verenigde Staten.

Nadat China in 2021 het minen van crypto verbood, verplaatste een groot deel van de industrie zich naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid is echter niet bepaald te spreken over de industrie. De overheid lijkt nog altijd, onterecht, het idee te hebben dat de bitcoin mining industrie een zeer vervuilende sector is terwijl het in feite het allersnelst verduurzaamt onder alle grote globale industrieën. Ook toont recent onderzoek aan dat bitcoin mining de globale energietransitie kan versnellen. Lees daar hier meer over.

Win crypto met de gratis crypto-quiz

Crypto Insiders organiseert een crypto-quiz over januari. De quiz start vandaag, 2 februari, om 13:00. Win 4 miljoen Shiba Inu, 30 XRP of een van de andere prijzen. Volg ons op Instagram en doe vanaf 13:00 mee met de crypto quiz!

Meedoen

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie