Simon Bosch Simon Bosch
16/01/2023 19:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/01/2023 19:04

Bitcoin minen was nog nooit zo moeilijk als nu, dit is waarom

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Blockstream haalt $125 miljoen op voor bitcoin mining

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

Bitcoin miners hebben het erg zwaar op het moment. Niet alleen zijn de energieprijzen erg hoog, ook ligt de prijs zó laag dat al verschillende miners failliet zijn verklaard. Helaas krijgen miners het nog moeilijker, de mining difficulty heeft namelijk opnieuw een recordhoogte bereikt.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin rekenkracht en difficulty record

Afgelopen zondag is de mining difficulty naar boven bijgesteld tot 37,59 T – een verandering van 10,5%. Dat is de grootste aanpassing sinds oktober, toen de moeilijkheidsgraad ook al een paar keer is verhoogd. Het is bovendien opnieuw een record. Begin december zakte de maatstaf enigszins.

Toch bleef deze nog steeds relatief hoog als je je bedenkt dat we in een bearmarkt zitten en dat de bitcoin-prijs nog steeds erg dicht bij de bodem van de afgelopen maanden ligt. De prijs lag de afgelopen maanden al verscheidene keren onder de productiekosten, net als nu. Dat betekent dat de meeste miners verlies zullen leiden. De hoge mining difficulty zorgt ervoor dat het nog meer moeite kost om BTC te produceren, waardoor de productiekosten stijgen en de winst daalt.

De hash rate behaalde eerder deze maand nog een record. Het is mogelijk dat deze ook opnieuw zal stijgen als miners bereid zijn om de concurrentie op te voeren. In ieder geval zal de enorme short squeeze van afgelopen weekend iets helpen, de prijs ligt nu namelijk iets hoger dan eerder deze maand. Analisten waarschuwen echter ook dat de prijs juist vanwege het veranderde sentiment opnieuw om kan slaan.

Advertentie

Veel bitcoin miners al failliet

Naast veel crypto exchanges hebben ook veel miners het zwaar. Sterker nog, Core Scientific, voorheen de grootste publieke BTC-miner, is al failliet. Hetzelfde geldt voor Compute North en Celsius’ mining-tak. Anderen zijn bijna genoodzaakt om te stoppen, zoals Argo Blockchain.

De miner Marathon Digital heeft relatief gezien juist geprofiteerd van alle moeilijkheden. Dit bedrijf heeft netto juist meer BTC toegevoegd aan zijn holdings, waardoor het nu het op één na grootste publieke bedrijf met bitcoins op de balans is. Uitsluitend MicroStrategy heeft meer.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie