Nick de Jong Nick de Jong
15/05/2024 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2024 18:59

Bitcoin miners staan op het punt BTC te verkopen – daling aanstaande?

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
Bitcoin-bedrijf deelt topresultaten, investeerders zeer enthousiast

Foto: T. Schneider/Shutterstock

In april vond de terugkerende bitcoin (BTC) halving plaats. Door deze gebeurtenis, die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt, halveerde de beloning voor bitcoin miners. Nu ook de transactiekosten dalen, lijken miners andere manieren te zoeken om hun kosten te dekken.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin halving

Door de bitcoin halving daalde de vergoeding van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Dit bracht de nodige uitdagingen voor de miners. Veel miners kozen ervoor om voor de halving al een deel van hun bitcoins te verkopen, zodat zij dit geld konden investeren in betere hardware. Op die manier probeerde zij de aanstaande daling van inkomsten voor te zijn.

Door de lancering van de Runes standaard werd het mogelijk om transacties op het Bitcoin netwerk op een andere manier te versturen. Deze nieuwe standaard was vele malen sneller en goedkoper, waardoor deze direct na de lancering erg populair was. Door deze populariteit stegen de transactiekosten, waardoor miners in de eerste fase na de halving nog een groot deel van de gedaalde inkomsten konden dekken.

Advertentie

Inkomstenbronnen miners

Miners hebben in principe twee verschillende inkomstenbronnen, namelijk de vergoeding voor het minen van een blok en de transactiekosten die betaald worden voor het uitvoeren ervan. Nu beide inkomstenstromen afnemen, lijken de mining bedrijven andere keuzes te moeten maken.

Volgens het crypto onderzoeksbureau Kaiko zouden miners op het punt staan om delen van hun bitcoins te verkopen, zodat de kosten betaald kunnen blijven worden. In eerdere cycli zag men dit ook gebeuren, waardoor het ook nu in de lijn der verwachting ligt dat miners deze keuze zullen maken.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Verkoop met grote gevolgen

Doordat de miners heel veel bitcoins onder zich hebben, kan de verkoop van een klein deel al een flinke beweging veroorzaken op de markt. Wanneer er in één keer een grote hoeveelheid bitcoins op de markt beschikbaar komt, zal het aanbod de vraag overstijgen. Hierdoor zal de prijs van bitcoin gaan dalen.

Mining bedrijven bezitten in de regel heel veel bitcoins, omdat zij een groot deel van de beloningen behouden. Zo heeft Marathon Digital ongeveer 1,1 miljard dollar aan bitcoin onder zich. Om de kosten te kunnen dekken is er slechts een klein deel van dit vermogen nodig. Toch waarschuwt Kaiko ook voor de grote gevolgen die de “kleine” verkopen van miners kunnen veroorzaken.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Mining nieuws

Bitcoin miners groeien gigantisch door stijgende koersen
Bitcoin miners groeien gigantisch door stijgende koersen
Advertentie