Timo Bult Timo Bult
15/05/2021 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/05/2021 19:01

CO2-neutraal bitcoin (BTC) minen, deze grote miner gaat het doen; Maar hoe?

icon-mining
Mining
CO2-neutraal bitcoin (BTC) minen, deze grote miner gaat het doen Maar hoe

De grote Amerikaanse bitcoin (BTC) miner Greenidge Generation heeft aangekondigd dat het vanaf juni volledig CO2-neutraal bitcoin zal minen. De aankondiging lijkt een reactie te zijn op het eerdere nieuws dat Tesla CEO Elon Musk geen bitcoin meer accepteert vanwege zorgen omtrent het klimaat. Maar hoe wil Greenidge dit gaan doen?

Greenidge mined bitcoin met zowel een koolcentrale als gas. De koolcentrale sloot in 2017 zijn deuren maar begon later weer met het opwekken van elektriciteit nadat een investeerder de operatie overnam. Sindsdien levert het zowel stroom aan huishoudens als aan een bitcoin mining operatie.

Elektriciteit opgewekt met zo’n centrale is natuurlijk niet schoon. Als oplossing wil Greenidge zogenaamde carbon offsets kopen. Dit zijn eigenlijk een soort van CO2-krediet waarmee Greenidge zijn uitstoot compenseert. Daarnaast zal het blijven investeren in groene energieprojecten.

Greenidge CEO Jeffrey Kirt laat in de aankondiging weten:

“We laten zien dat we dezelfde kritieke transactie-verificatie en verwerkingsdiensten kunnen bieden om het bitcoin-netwerk te beveiligen met behoud van een volledig CO2-neutrale voetafdruk. We roepen anderen op om samen met ons de uitstoot van broeikasgassen nu aanzienlijk te verminderen.”

Zoals gezegd lijkt het een reactie te zijn op de zorgen die Musk heeft omtrent het Bitcoin-netwerk. Bitcoin miners verbruiken namelijk veel energie om het netwerk te beveiligen en daarom heeft Tesla besloten de cryptocurrency niet meer te accepteren als betaalmethode.

De manier waarop Greenidge nu CO2-neutraal gaat minen stuit hier en daar ook op wat kritiek. Het CO2-krediet wordt namelijk vergeleken met aflatingen. Dit waren een soort kwijtscheldingen die katholieken vroeger konden kopen waarna hun zonden werden vergeven. Kortom, het is dus niet alsof Greenidge nu al zijn bitcoins gaat minen met zonnepanelen en windmolens. Deslaniettemin een stap in de goede richting!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie