Simon Bosch Simon Bosch
27/01/2024 13:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/01/2024 11:25

Crypto en AI gaan voor enorme groei energieverbruik zorgen

icon-mining
Mining

Foto: Shutterstock/ME Image

Het is geen geheim dat cryptocurrencies en blockchains veel energie verbruiken. Dat is al jaren een controversieel aspect van de sector. Nu artificial intelligence (AI) steeds prominenter wordt, is de energiebehoefte van deze tak van sport ook aanzienlijk gestegen. Beleidsmakers houden dit nauwlettend in de gaten. De twee sectoren zijn nu al goed voor een aanzienlijk deel van het verbruik, en naar verwachting zal dit minimaal verdubbelen tegen 2026.

Bitcoin miners strijden voor eerste block na halving, die miljoenen waard is
  • icon-mining
    Mining

Crypto en AI verbruiken nu al veel energie

Dat schrijft de International Energy Agency (IEA) in een 170 pagina’s tellend onderzoeksrapport. In 2022 zouden datacentra in totaal 460 terawattuur (TWh) hebben verbruikt. Dat was bijna 2% van het wereldwijde totale energieverbruik. Dit getal is alle datacentra bij elkaar, wat dus inclusief AI-datacentra en servers voor crypto-infrastructuur is.

De meest energieslurpende categorie binnen laatstgenoemde zal vermoedelijk crypto-mining zijn. Het op Proof-of-Work (PoW) gebaseerde Bitcoin (BTC) netwerk heeft volgens de onderzoekers ongeveer 120 TWh verbruikt, en de rest van de crypto-sector ongeveer 10 TWh. In totaal was crypto dus goed voor ongeveer 30% van het totale verbruik van datacentra. AI-datacentra waren goed voor ongeveer de helft hiervan, dus voor ongeveer 70 TWh.

Toen Ethereum (ETH) in 2022 afstapte van het Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme, bleek dat het verbruik afnam van het formaat van een wolkenkrabber tot een ‘framboos’. Een deel van de crypto-sector is dus erg energieslurpend, maar sommige delen zijn juist relatief zuinig.

Advertentie

Energieverbruik kan verdubbelen in 3 jaar

Ook verwacht de IEA dat het totale energieverbruik van datacentra door de groeiende vraag naar crypto- en AI-servers kan zijn verdubbeld tegen 2026. Het verbruik van AI zou tegen die tijd zelfs zijn vertienvoudigd. Het onderzoek richt zich vooral op 2022, vermoedelijk in verband met de complexiteit van data. Toch meldt het ook al dat AI-gestuurde zoekopdrachten van bedrijven zoals OpenAI alleen al zo’n 10 TWh toe zouden voegen. De toename zou gelijk zijn aan ‘het toevoegen van één Zweden of het grootste deel van Duitsland’.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie