Erik Juffermans Erik Juffermans
30/12/2023 22:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/12/2023 19:36

Grootschalige illegale bitcoin mining operatie opgerold

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
Grootschalige illegale Bitcoin mining operatie opgerold

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

De Indonesische autoriteiten hebben in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra een grootschalige illegale bitcoin (BTC) mining operatie opgerold. De miners tapten illegaal elektriciteit af ter waarde van bijna 1 miljoen dollar. In totaal werden er meer dan 1.300 bitcoin mining rigs in beslag genomen. Dit melden lokale nieuwskanalen.

Bitcoin miners zijn niet meer welkom in Noorwegen met nieuwe wet
  • icon-mining
    Mining

Indonesische mining operatie opgerold

Het hoofd van de Noord-Sumatraanse politie meldt dat de criminele miners op illegale wijze elektriciteit van het stroomnetwerk haalden om de mining rigs draaiende te houden. Hierbij werd de reguliere elektriciteitsmeter omzeild. Hij zegt het volgende erover:

“Gisteren hebben we actie ondernomen tegen de diefstal van elektriciteit. We hebben actie ondernomen op 10 locaties waarvan we weten dat gestolen elektriciteit werd gebruikt voor het minen van bitcoin.”

In totaal gaat het dus om tien verschillende locaties waar op deze wijze illegaal bitcoin werd gemined. Het is niet openbaar gemaakt of de tien locaties in handen waren van dezelfde organisatie. De totale waarde aan gestolen elektriciteit bedraagt 935.555 dollar. Naast de confiscatie van de mining rigs, CPU’s, laptops en honderden meters aan bedrading werden er 26 mensen gearresteerd.

Chinese ambtenaar levenslang de bak in

Vergelijkbaar Aziatisch bitcoin mining nieuws komt uit China. Een Chinese ambtenaar in de stad Hangzhou werd eerder dit jaar tot levenslang veroordeeld vanwege het faciliteren van elektriciteit aan bitcoin miners. Dit meldt een Chinees nieuwskanaal.

Het minen van crypto is sinds 2021 verboden in China. De betrokkenheid bij de mining activiteiten van de ambtenaar vonden echter plaats tussen 2017 en 2021. Het strafbare feit is dat hij zijn macht gebruikte om elektriciteit af te tappen voor zijn bitcoin mining operatie. De ambtenaar bekende schuld en leverde naar verluidt al het gestolen geld.

Yi Xiao, zoals de ambtenaar heet, opereerde samen met andere betrokkenen een bitcoin mining operatie ter waarde van 326 miljoen dollar. Op het hoogtepunt waren er 160 duizend mining rigs in gebruik en de operatie verbruikte maar liefst 10 procent van de gehele elektriciteitstoevoer van Hangzhou. Hangzhou is overigens geen klein stadje. Momenteel wonen er maar liefst 10 miljoen mensen in de stad.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie